BiH u društvu "sila" koje nikada nisu igrale na Evropskom prvenstvu

Kada ćemo i hoćemo li ikada dočekati taj dan?

BiH u društvu "sila" koje nikada nisu igrale na Evropskom prvenstvu

Edmir Škorić

Bosna i Hercegovina je igrala jednom na Svjetskom prvenstvu, no na Evropskom prvenstvu nikada. Čekat ćemo na to barem još četiri godine.

Nakon što smo ranije u oktobru poraženi na penale od Sjeverne Irske u polufinalu play-offa Lige nacija, ugašena je sva nada. Nismo uspjeli doći ni do finala i još jedan neuspješan ciklus kvalifikacija je iza nas. Tim kojeg vodi Dušan Bajević je jedan od gorih u povijesti bh. reprezentacije, a tome najbolje svjedoči podatak da nije upisana nijedna pobjeda u 2020. godini.

S obzirom da ćemo u istoj imati susrete protiv Nizozemske i Italije u Ligi nacija, teško da ćemo u skorijem vremenu osjetiti slast pobjede. Osim što nedostaju rezultati, igre također nema, pa se postavlja pitanje imamo li pravo vjerovati da zaslužujemo više i da smo kvalitetniji nego što to trenutno izgleda?

Bolna je činjenica da nas nema na Evropskom prvenstvu koji se igra u proširenom formatu sa 24 selekcije. A tamo će, uz dužno poštovanje, igrati selekcije poput  Sjeverne Makedonije, Finske, Slovačke...

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

I ne da nećemo igrati narednog ljeta na Euru, nego nikada nismo bili na takmičenju na kojem se okupljaju najbolje selekcije Starog kontinenta. Tužan je podatak da je BiH po tom parametru u rangu Andore, Armenije, Azerbejdžana, Kipra, Estonije, Farskih ostrva, Gruzije, Izraela, Kazahstana, Lihtenštajna, Litvanije, Luksemburga, Malte, Moldavije, San Marina, Crne Gore i Gibraltara.

Sve navedene 'sile' čekaju da po prvi put izbore Evropsko prvenstvo. Istina je da narednog ljeta na Euru nema ni selekcija poput Srbije, Slovenije ili Norveške i Islanda, ali to nije nikakvo opravdanje za neuspjeh Zmajeva koji izgledaju izgubljeno i nemoćno, bez ideje, vizije, plana i cilja. Hoće li se to uopće promijeniti, ostaje nam da vidimo u mjesecima koji dolaze.

Top Komentari

nedoni46
kakvo duzno postovanje, ubila nas Finska nogama
13 0
Dobar,Los,Zao
Dok nam Savez vodi saobraćajni tehnićar , a ne ćovjek iz fudbala,nikad a mozda i ni tad,a i nasi se trude nema sta,zapinju da se plasiraju.
7 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi