Prvo od dva finala: Kakav sastav će izvesti Petev? Većina dilema otklonjena, čeka se "žila kucavica"

BiH dočekuje Finsku

Prvo od dva finala: Kakav sastav će izvesti Petev? Većina dilema otklonjena, čeka se "žila kucavica"

Admin Čaušević

Uoči početka kvalifikacija vjerovatno bi svako u A reprezentaciji BiH odmah potpisao da u posljednja dva meča Zmajevi sami odlučuju u svojoj sudbini i to na domaćem terenu. 

Već prilikom žrijeba bilo je jasno da je prvo mjesto rezervisano za Francusku, dok će se za drugo mjesto boriti Ukrajina te Finska i BiH. Tako se pokazalo i na terenu. Zmajevi imaju sve u svojim nogama i oni su ti koji se pitaju hoće li u baraž ili ne. 

Izabranici Ivayla Peteva u dva posljednja meča dočekuju direktne konkurente, prvo Finsku, a zatim Ukrajinu. Prvo od dva finala na programu je danas. Od 15 sati na stadionu Bilino polje. Zenički hram fudbala će biti poprište duela i protiv Ukrajine.

Matematika je poznata još u oktobru. Bh. nacionalnom timu su dovoljna četiri boda za drugo mjesto. Idealan scenarij bi bila pobjeda protiv Finske, a zatim najmanje remi protiv Ukrajine.

Prvi duel sa skandinavskom selekcijom u Helsinkiju je pokazao da Petevov tim itekako ima i igru i kvalitet da sruši populane Sove. Tada je završeno 2:2. Značajno je da je naša reprezentacija u međuvremenu napredovala te se definitivno ima čemu nadati.

"Analizirali smo Fince. Imamo još da da sve do odradimo kako treba. Siguran sam da ćemo neutralisati njihove jače strane. Bitni smo mi. Ne brinu me Finci, brine me kako ćemo mi izgledati jer sve ovisi o nama."

Oglasi

"Neću biti zadovoljan bodom. Fudbal je logika, tako nadam se da ćemo biti bolji sutra (dana)", kazao je selektor Petev u petak na pressici uoči utakmice.

Razmišljanja bugarskog trenera su sasvim jasna. Želi puni plijen već u prvom finalu, ali bi mogao biti oslabljen zbog mogućeg neigranja "žile kucavice" našeg tima, Edina Džeke, najvažnijeg igrača čija karizma, kvalitet i samo prisustvo uljevaju dodatnu snagu bh. selekciji.

Džeko se povrijedio u nedjelju protiv Milana, nekoliko dana je radio fizikalne terapije, a u petak je trenirao i individualno. Mogao bi stisnuti zube i zaigrati protiv Finaca, međutim ne treba isključiti ni potencijalni rizik i pogoršanje povrede.

Oktobarski ciklus je pokazao da je 3-5-2 itekako funkcionalna postava i odgavara našoj selekciji pa je teško vjerovati da će biti ogromnih promjena u samom sistemu igre. Moguće su korekcije u ofanzivnom dijelu, pa da se zaigra i u sistemu 3-5-1-1.

Ibrahim Šehić je suverena jedinica već duže vrijeme i on će stajati među stativama. Štoperski trio će činiti Anel Ahmehodžić, Dennis Hadžikadunić te povratnik Siniša Saničanin. Postoji opcija i da Ćivić igra lijevog štopera umjesto Hadžikadunića baš kao protiv Ukrajine. 

U startnoj postavi naći će se i Miralem Pjanić koji također propustio oktobarske susrete, druge dva mjesta u veznom redu bi trebali popuniti Gojko Cimirot te jedan između Amira Hadžiahmetovića i Amera Gojaka, dok su krilne pozicije rezervisane za Seada Kolašinca (lijevo) i Miroslava Stevanovića (desno).

Bit će zanimljivo vidjeti koju poziciju će igrati Rade Krunić. Da li će to biti odmah iza napadača ili će biti povućen bliže ka centru igrališta. Ne isključuje se opcija da Zmajevi zaigraju s jednim napadačem. Najizglednija opcija je Smail Prevljak, dok ukoliko bude spreman na tom mjestu bi igrao Džeko.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Mogućih startnih 11 izgleda ovako: Šehić, Ahmedhodžić, Saničanin, Hadžikadunić/Ćivić, Cimirot, Pjanić, Hadžiahmetović/Gojak, Stevanović, Kolašinac, Krunić, Prevljak/Džeko.

Karte za utakmicu su rasprodane, pa se na tribinama Bilinog polja očekuje oko 10.000 gledetalja. Na posljednjem duelu BiH i Finske u Zenici završeno je 4:1 za naš tim. Današnji susret će suditi poznati engleski sudija Michael Oliver.

Top Komentari

Mackintosh
Izvest ce kilav sastav. Utakmicu moze rijesit samo neki individualni potez, greska protivnika. Momcadski je to tanko i neorganizirano kad treba gradit igru. Bodovi su se uzimali samo na strani, kad se igralo defanzivno i na kontru.
3 8
haris1000
Hadzikadunic je odličan,ali 4 zadnje za Rostov nije igrao ni minute, od povratka u klub posle ukrajine prvu odigrao samo drugo poluvrijeme, onda 3 na klupi jednu cak bio iizvan sastava,trebali bi ovi novinari to malo istražiti sta se desava,sve je igrao po 90 minuta zadnje dvije sezone i sad odjednom klupa,zabrinjavajuće
5 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti