Pukki dominira protiv BiH, ali i mi asa u rukavu za Fince imamo

To je Miralem Pjanić

Pukki dominira protiv BiH, ali i mi asa u rukavu za Fince imamo

E. Ganibegović

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine za dva dana u Zenici dočekuje Finsku u okviru 4. kola B3 grupe Lige nacija. 

Bit će to šesti duel ove dvije selekcije od juna 2019. godine, a ukupno sedmi računajući prijateljski meč 2004. godine u kojem smo slavili s 1:0.

U ovih pet odigranih utakmica, što u kvalifikacijam za EP i SP, te onoj prije osam dana u Helsinkiju, komplekse nam je stvorio napadač Norwich Cityja Teemu Pukki koji je postigao čak pet golova u tim utakmicama.

Postigao je svih pet u Finskoj. Prvo nas je s dva gola srušio u junu 2019. godine (2:0), zatim je postigao dva u martu prošle godine (2:2), te jedan prije osam dana kada smo remizirali 1:1 u Helsinkiju.

On je i rekorder protiv naše selekcije po broju postignutih golova. Naime, niko nam više od njega nije zabio više golova. Iza njega po tri imaju Christofi (Kipar), Marica (Rumunija), Mkhitaryan (Armenija), Altidore (SAD), Ivanauskas (Litvanija), Sakiri (Albanija) i Batistuta (Argentina).

Mogao je imati i gol više, da mu Ibrahim Šehić u novembru 2021. godine u onom porazu od 1:3 nije odbranio penal.

Oglasi

Ako je Teemu Pukki prijetnja po naš gol, Miralem Pjanić je neko od koga se Finci moraju čuvati.

Naime, Mire je postigao tri gola protiv Finske u dosadašnjim mečevima s njima. U pobjedi od 4:1 u izostanku Edina Džeke 12. oktobra 2019. godine Pjanić je apsolutno dominirao na travnjaku Bilinog polja i postigao dva gola, a mogao je i treći, no prečka je zaustavila njegov sjajan šut iz slobodnog udarca.

Također, bio je strijelac jednog od dva gola u martu prošle godine u remiju 2:2 u Helsinkiju.

Potražite više informacija na temu UEFA Liga nacija:

Igrač Barcelone također se očekuje u utorak u prvoj postavi, a nadamo se da će biti spreman i kapiten Edin Džeko te konačno postići gol protiv tih dosadnih Finaca i tako srušiti rekord Bosne i Hercegovine kao najstariji strijelac reprezentacije. Trenutno taj rekord drži Emir Spahić.

Utakmica Bosna i Hercegovina - Finska na rasporedu je u utorak od 20:45. 

Top Komentari

Kakav članak bože sačuvaj, Pjanic ne može da hoda a kamol da je AS..
5 9
pogba69
Pjanić kad je dao zadnji gol kila filea bila 4 marke
5 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi