Možete li pogoditi koliko pobjeda imamo protiv komšijskih zemalja?

Sinoć smo bili blizu, ali...

Možete li pogoditi koliko pobjeda imamo protiv komšijskih zemalja?

E. Ganibegović

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine sinoć je u trećem kolu Lige nacija osvojila samo bod na gostovanju kod Crne Gore, bilo je 1:1. 

Bio je to deveti duel u historiji naše selekcije protiv reprezentacije države s kojom graničimo, a do sada nismo upisali niti jednu pobjedu, odnosno imamo četiri remija i pet poraza.

Bosna i Hercegovina - Hrvatska

Prva reprezentacija države s kojom graničimo s kojom smo igrali utakmicu bila je Hrvatska i to u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 1998. na kojem su Vatreni zauzeli treće mjesto.

Protiv njih imamo i najlošiji omjer - četiri poraza u isto toliko utakmica.

Prvi meč odigran je na Renato Dall'Ara stadionu u Bologni osmog oktobra 1996. godine gdje je naša selekcija bila "domaćin" Hrvatskoj, a poraženi smo s 1:4. Hasan Salihamidžić je bio strijelac za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, dok su za Hrvatsku pogađali Bilić, Vlaović i Bokšić dva puta.

Naredna utakmica u istim tim kvalifikacijama protiv Hrvatske odigrana je u septembru 1997. godine, a na zagrebačkom Maksimiru poraženi smo s 3:2.

Oglasi

Jarni je postigao autogol i poveli smo u 18. minuti, no već do poluvremena domaća ekipa okreće preko Bilića i Marića. Salihamidžić zabija za 2:2 u 55. minuti, da bi Boban donio tri boda Hrvatima deset minuta prije kraja susreta.

Naredne dvije utakmice s Hrvatskom bile su prijateljskog karaktera. U aprilu 2002. poraženi smo na Maksimiru s 2:0, a strijelci su bili Olić i Šuker.

Novi meč i novi poraz od Hrvatske na Koševu u augustu 2007. godine. Zlatan Muslimović je postigao hat-trick, ali nije nam to mnogo pomoglo jer su Hrvati zabili pet preko Da Silve, Srne (2) i Kovača (2).

Bosna i Hercegovina - Srbija & Crna Gora

Protiv ove nekadašnje reprezentacije sastali smo se dva puta u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2006. godine. Prvi put igrali smo devetog oktobra 2004. godine na Koševu, a završeno je s miroljubivih 0:0.

Oglasi

Naredni meč, onaj o kojem stvarno ne treba trošiti riječi, odigran je u Beogradu 12. oktobra 2005. godine, a poraženi smo s 1:0 golom Matije Kežmana.

Bosna i Hercegovina - Crna Gora

Sinoćnji remi s Crnogorcima bio nam je treći u isto toliko odigranih susreta.

Prve dvije utakmice bile su prijateljske. Prvo smo Crnogorce dočekali u maju 2018. na Bilinom polju i odigrali 0:0 u utakmici u kojoj su se oprostile tri legende - Emir Spahić, Zvjezdan Misimović i Vedad Ibišević.

Potražite više informacija na temu UEFA Liga nacija:

Također, golova nije bilo ni u junu prošle godine kada smo na Grbavici igrali još jedan prijateljski meč s ovom ekipom.

Naredni meč naša selekcija protiv Crne Gore igra u septembru na Bilinom polju. Vrijeme je za prvu pobjedu protiv Crne Gore, koja bi značila i prvu pobjedu protiv reprezentacije neke naše pogranične zemlje.

Top Komentari

C.Banks
U Zagrebu protiv Hrvatske ušla lopta pola metra u gol, svak živ vidio osim sudije. Sutradan osvanulo u svim medijima kako Ladić vadi loptu iz gola pola metra unutra
4 3
Sanska_Prangija
Zadnja tekma s hrvatskom, od osam golova su sedam dali ljudi porijeklom iz BiH a jedan go dao brazilac. Pronadjimo vezu..
3 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi