Hadžibegić se 24 sata "lomio": Bilo mi je teško otići u njegovu sobu i to mu reći

Press konferencija bh. reprezentacije

Hadžibegić se 24 sata "lomio": Bilo mi je teško otići u njegovu sobu i to mu reći

E. Čaušević, foto: T. Hebib

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras je u Zenici pobijedila Island sa 3:0 u okviru prvog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. 

Nakon večerašnje pobjede u Zenici održana je i press konferencija našeg tima, a prisutnim novinarima u press sali Bilinog polja obratio se selektor Faruk Hadžibegić.

Selektor naše reprezentacije nije krio oduševljenje nakon ubjedljive pobjede protiv Islanda večeras.

"Matematika je jednostavna. 10 utakmica da bi bio siguran moraš pobijediti svih 10, mi smo dobili jednu tek. Imamo dva boda više od direktnog konkurenta Slovačke, ali daleko od toga da je gotovo. Zadovoljan sam što smo pobijedili i pobjedom otvorili kvalifikacije, ali moja uloga je da spustimo euforiju i da se ne slavi sve tog matematički ne budemo kvalifikovani ili ne dao Bog eliminisani".

Komentar na rezultate u našoj grupi?

"To je odgovor da nismo favoriti, već ima neko ko je pobijedio 4:0. Rekao sam da nismo bolji od ostalih, ali nismo ni slabiji. Imamo mladu selekciju, nemamo iskustvo velikih takmičenja i moramo se naučiti tu nekim stvarima. Ne možemo stalo ulaziti iz euforije u katastrofu. Portugal ako je dobio 4:0 jasno je da je poslata poruka svima da se na njih moramo skoncentrisati i vjerovatno drugo mjesto ostaje nama za borbu. Kod mene nema euforije, pobijedili smo i treniramo da bismo pobijedili. Nisam slijep, Island je nametnuo ritam i fizički bolje završili meč od nas. Nema euforije kod mene i to vam garantujem", kaže Hadžibegić.

Oglasi

Selektor se osvrnuo i na probleme s povredama i igračima na koje nije računao večeras.

"Ispadanja nije bilo. Već sam i na prvoj konferenciji rekao da ću koristiti bazen igrača kao Petev i Bajević. Pravila su 23, 11 igra pet može ući. Vjerovatno mislite na Stevanovića. Probleme koje imamo unutra vi sigurno ne poznajete. Neću više zvati 25 igrača i da imam problem dvojici reći da neće biti tu. Teško mi je bilo otići u njegovu sobu i reći mu da neće igrati. 24 sata sam se lomio oko toga, on je to dobro prihvatio i čestitam mu na takvoj reakciji. Perfektno je to prihvatio. On će biti sigurno u rosteru za Slovačku", istakao je Hadžibegić i nastavio.

"Moguće je da se vrati Džeko koji ima povredu ligamenata leđa. Pokušalo se sanirati to za danas, ali nismo uspjeli. Šta će biti sa Kolašincem ne znam. Počeo je trčati, ali vidjet ćemo u subotu kada se napravi pravi trening šta će biti od njega. Nezgodno će biti opet jer moram ponovo dvojici reći da neće biti u rosteru. Tahirović je opravdao povjerenje, volio bih da je i Huseinbašić bio tu i nastaviću tu politiku".

Komentar na odličnu igru Dedića i da li je planirao igrati u formaciji 3-5-2?

"Povrede su me natjerale da igramo ono što smo igrali, uopšte ovo nije plan. Što se tiče Dedića rekao sam im u svlačionici da se moraju ponašati kao bh. reprezentativci. On je dostigao jedan nivo koji je izuzetno zavidan i drago mi je što ima toliko povjerenje u sebi i u nas, te da je sam tražio da izađe. Da li je bio igrač utakmice volio bih reći nešto drugo. Rade i Amir su bili odlični, Šeha je branio sjajno... Ima on još vode da popije da bi došao na njihov nivo".

Plan za Slovačku?

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

"Isti sam trener koji sam i bio prije meča kada sam kritikovan zbog Stevanovića i sada nakon trijumfa. Ambijent koji je napravljen u ekipi nisam očekivao, to da Džeko bude s nama i deset puta skače kao da je selektor. Ta atmosfera me raduje. Da vidite Kolašinca koliko je želio da igra - dosadan je bio", kroz osmijeh kaže Hadžibegić.

"Island apsolutno nije loš. Sastavljeni su od 99% igrača koji igraju evropske lige kao i mi. Luksemburg isto tako i vidjet ćete probleme s njima koje bismo mogli imati. Neću dozvoliti luksuz da kažem da je Island slab, ali naša reprezentacija je nastavila danas ono što su moje kolege započele. U tom smo dinamičnom toku i ritmu gdje ću gledati da nešto nadogradim i ako bude sreće da to ide dobrim putem".

Promo

Top Komentari

user1626167076
Pa zasto jednostavno nisi Mesanovica gurnuo na tribine, imas 4 napadaca, a beka si imao samo 2? Odvratno
4 1
BHFLjiljan
Ovako je kad ljudi ozbiljni dodju I nezamaraju se nasim pljuvanjem. Treba podrska I kad valja I kad nevalja. Nemoj da budemo sami sebi neprijatelji. Moramo uzdizati jedan drugog
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti