Bilo je krađa, ali ova je najbolnija: Osam godina od ofsajda kojeg niko osim sudaca nije vidio

Dan 2922. - nije bio ofsajd

Bilo je krađa, ali ova je najbolnija: Osam godina od ofsajda kojeg niko osim sudaca nije vidio

E. Ganibegović

Mnogo puta smo se, kao navijači reprezentacije Bosne i Hercegovine, što objektivno što malo i pristrano, žalili na suđenje.

Ipak, kada je nešto očigledno, očigledno je. A takva jedna očigledna krađa i sudijska pogreška viđena je u utakmici koja je našoj reprezentaciji trebala otvoriti put do najvećeg uspjeha u historiji - osmini finala Svjetskog prvenstva.

Nakon poraza od Argentine u prvom kolu u Brazilu, na današnji dan prije osam godina igrali smo utakmicu drugog kola protiv Nigerije. Trebao nam je bod koji bi nas ostavio u igri za osminu finala (kasnije se ispostavilo da bi nam donio osminu finala jer smo u posljednjem kolu pobijedili Iran, a Argentina Nigeriju), no jednostavno nije se dalo. Nisu nam dali, bolje rečeno.

Igrala se 21. minuta kada je Zvjezdan Misimović majstorski uposlio Edina Džeku, a ovaj majstorski pogodio mrežu Nigerije. Sudac Peter O'Leary s Novog Zelanda i njegovi pomoćnici vidjeli su ofsajd. Oni i niko više na svijetu, a to nas je koštalo osmine finala.

Kasnije je Nigerija stigla do prednosti jako diskutabilnim golom. Emenike je oborio Spahića rukama, nije dosuđen faul, a onda Odemwingie pogađa za 1:0 i do kraja se nismo uspjeli vratiti u meč iako smo u nadoknadi imali stativu preko Džeke. 

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Edin Džeko kasnije je izjavio da nikad neće zaboraviti taj poništen pogodak. Naravno, baš kao i svi mi.

Ako je za utjehu, Dijamant je ipak u sljedećoj utakmici protiv Irana uspio postići pogodak na Svjetskom prvenstvu, a Zmajevi su upisali svoj prvi i za sada jedini trijumf na velikim takmičenjima (3:1). 

Top Komentari

King_Kenny
...zar ce se i ovo obiljezavati?...hajde ono osvajanje titule prvaka Europe KK Bosne od prije 50 godina,mada je i to tuzno,ali ovo je vrhunac gluposti...novinaru zasto nas brukas?
0 15
pitariistok
Gorivo gotovo 4 marke mi o offside...bravo braco. Da Bog da hljeb cvaja bio
5 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije