Na Bilinom Polju se očekuje 4.500 gledatelja, dobru podršku imat će i Rumuni

Novi duel ove dvije selekcije

Na Bilinom Polju se očekuje 4.500 gledatelja, dobru podršku imat će i Rumuni

Edmir Škorić

Nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine i Rumunije igraju večeras meč 2. kola Lige nacija.

Zmajevi će nakon osvojenog boda u Helsinkiju ugostiti Rumune na Bilinom polju. Gosti dolaze u lošoj atmosferi nakon poraza od Crne Gore u Podgorici i žele da se iskupe navijačima, a naravno iste želje imaju i Ivajlo Petev i njegovi igrači.

Rumunski mediji objavili su kako će njihova reprezentacija večeras igrati u svojoj prvoj garnituri dresova, prepoznatljivi žute boje, te da će imati podršku od oko 300 navijača.

Također, rumunski sajt Fanatik.ro piše kako će na stadionu Bilino Polje biti prisutno ukupno 4500 navijača.

Međusobni dueli BiH - Rumunija

Do sada smo se s Rumunima sastajali četiri puta i imamo negativan omjer od jedne pobjede i tri poraza.

Prvi duel igran je na Koševu 7. septembra 2002. godine u kvalifikacijama za EP 2004. Rumuni su u toj utakmici sve riješili u razmaku od 20 minuta. Chivu je pogodio u sedmoj minuti, Munteanu minut kasnije, a sve završio Ganea u 27.

Oglasi

U junu 2003., na današnji dan, u istim kvalifikacijama gostovali smo u Craiovi i ponovo se nismo proslavili. Rumuni su slavili s 2:0, a strijelci su bili Mutu u 46. i Ganea u 88. minuti utakmice.

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2012. godine donijele su nove mečeve s Rumunima. U martu 2011. godine konačno smo slavili protiv njih i to u grotlu Bilinog polja koje vjerovatno nikad nije bilo punije nego te noći.

Marica je doveo Rumune u vodstvo u 29. minuti, Ibišević izjednačio u 63., a za erupciju oduševljenja i velika tri boda pogodio je Edin Džeko sedam minuta prije kraja utakmice.

Ipak, juni iste godine donio je novo gostovanje, ovaj put u Bukureštu i ponovo su nas Rumuni "ohladili" s 3:0. Mutu je bio strijelac jednog, a Marica preostala dva gola.

Potražite više informacija na temu UEFA Liga nacija:

Možemo se zahvaliti Kenanu Hasagiću koji je sjajno branio te noći i spriječio veću katastrofu, a odbranio je i penal.

Nešto ranije danas, od 18 sati, igra se još jedan meč naše grupe, a Finska dočekuje Crnu Goru.

Top Komentari

Belajsuz1989
Realno ne moze se porediti ona generacija Rumuna iako smo i mi imali dobrih igraca tada su oni bili puno jaci govorim u periodu 2002. I 2003.
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi