Zmajevi u grotlu Bilinog polja maestralnom igrom nakon preokreta savladali Rumuniju

Tako je to nekad bilo...

Zmajevi u grotlu Bilinog polja maestralnom igrom nakon preokreta savladali Rumuniju

E. Ganibegović

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine sinoć je poražena na Bilinom polju od Gruzije 0:1.

Nastavili su tako naši Zmajevi s katastrofalnim partijama kako na domaćem, tako i na bilo kojem drugom terenu posljednjih godina i to pred samo 2.000 gledalaca, ali nekada je to bilo mnogo drugačije.

Na današnji dan prije 11 godina ostvarena je velika pobjeda protiv Rumunije u kvalifikacijama za EP 2012. u Ukrajini i Poljskoj, a nakon preokreta slavili smo s 2:1 na Bilinom polju koje nikada nije bilo punije. Nezvanični podaci kažu da je na stadionu bilo i 20.000 ljudi, a ispred i oko stadiona još mnogo koji nisu mogli do ulaznice.

Od prve minute su naši igrači krenuli ofanzivno prema golu Pantilimona, ali nije bilo većih prilika sve do 17. minute kada je Misimović sjajno šutirao iz slobodnjaka i pogodio vanjski dio mreže. Rumuni su uzvratili tri minute kasnije također iz slobodnjaka kada je svoj udarac oprobao Adrian Mutu, ali je i njegov udarac završio pored gola.

U 22. minuti još jedna dobra prilika za naš tim. Džeko se izborio za udarac na 18 metara od gola Rumuna i snažno šutirao, ali je gostujući golman skrenuo loptu u korner. Nakon 25 minuta u kojima je naš tim ima više od igre loptu su preuzeli Rumuni i u 29. minuti neočekivano stigli do prednosti.

Iz jedne, na prvi pogled, bezazlene akcije dolaze u vodstvo. Rat je ubacio loptu, ona je došla do Ciprijana Marice koji je prima na prsa i sjajnim poluvolejom matira Hasagića za muk na Bilinom Polju. Do kraja prvog poluvrema smo imali još dvije prilike, ali nismo uspjeli doći do poravnanja.

Oglasi

U 37. minuti je Pjanić iz dobre pozicije izveo slobodan udarac, ali je lopta otišla preko gola, da bi dvije minute prije odmora Zvjezdan Misimović sjajno šutirao u desni ugao rumunskog golmana koji je krajnjim naporom sačuvao svoju mrežu.

U nastavku utakmice ponovo agresivna igra naše reprezentacije koja je u 50. minuti imala dobru priliku, ali je ostalo 1:0 za goste. Pet minuta kasnije Rumuni su mogli završiti posao, ali je ispred Mutua Hasagić odlično intervenisao.

U 63. minuti smo uspjeli poravnati rezultat. Misimović je odlično izveo slobodan udarac, a Vedad Ibišević glavom matirao rumunskog golmana za veliko slavlje naših navijača. Tri minute kasnije sjajna prilika za Džeku, ali Rumun opet brani. Minutu kasnije Lulić je šutirao, ali zamalo pored gola.

Posljednjih petnaestak minuta smo gledali potpunu opsadu gola Rumuna. Nakon nekoliko pravih prilika stadion je proključao u 83. minuti. Pjanić je izveo korner, a najbolji u petercu Rumuna bio je Edin Džeko koji je glavom zatresao mrežu gostiju.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Nakon vodećeg gola naši momci su znalački stali na loptu i nisu dozvolili Rumunima da dođu do našeg gola. Sjajnom taktikom uz pomoć fenomenalnih navijača naši momci su izdržali do posljednjeg sudijskog zvižduka i upisali drugu pobjedu u kvalifikacijama u kojima smo na kraju bili 13 minuta do direktnog plasmana na EURO, no Francuzi su izjednačili u onoj famoznoj utakmici u Parizu (1:1), a nas je u baražu izbacio Portugal.

Prisjetimo se kako je to nekada bilo na Bilinom polju i uporedimo s onom tugom sinoć. Pogledajte.

Promo

Top Komentari

redbull
Begic zapoceo, vico dokrajcio.
6 0
EmirEmir111
Ovo je bilo kad nismo imali cetnika oko reprezentacije. I bit ce opet, samo ako se isti odstrane iz repke.
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi