Neugodne scene tokom press konferencije Bjelorusa u Bukureštu

Pogodila ih pitanja

Neugodne scene tokom press konferencije Bjelorusa u Bukureštu

E. Škorić

Bjeloruska reprezentacija održala je press konferenciju u Bukureštu pred sutrašnji meč s Rumunijom u 2. kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, ali selektor i igrač gostiju Georgij Kondratjev (63) i Nikita Stepanov (26) bili su iznervirani zbog pitanja lokalnih novinara.

Bjelorusi su doživjeli težak poraz od Švicarske u Novom Sadu (0:5), a sada idu na teško gostovanje, no aktivno je i dalje političko pitanje i bjelorusko učešće s Rusijom u ratu u Ukrajini.

Ta tema je aktivna već mjesecima i u sprotu, a u posljednje vrijeme se o tome dosta govorilo u tenisu, gdje vlada velika napetost između bjeloruskih i ruskih i ukrajinskih teniserki.

Na press konferenciji pred nogometnu utakmicu kvalifikacija za EP, Bjelorusi su suočeni s pitanjima o ratu, što ih je naravno iznerviralo.

Prvi je pitanje dobio Nikita Stepanov, koji je odbio komentarisati temu.

"Sljedeće pitanje", odgovorio je defanzivac FK Atyrau, a kasnije je isto pitanje postavljeno i selektoru Kondratjevu, koji je bio vidno uznemiren.

On nije htio ništa da odgovori, a onda je voditelj press konferencije uzeo mikrofon i zamolio novinare da postavljaju pitanja vezana isključivo za sutrašnju utakmicu.

Bjelorusiaj je učestvovala u ratu i sa njene teritorije također su napadnute ukrajinske snage od strane neprijatelja. Rusija je imala pomoć jedino Bjelorusije koja joj je saveznik, dok su sve druge zemlje uglavnom na strani Ukrajine.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Nažalost, prošlo je više od godinu dana, a rat nije stao, samim tim ni neugodne teme koje razaraju i sport i sportiste.

Ruski i bjeloruski sportisti uglavnom ni krivi ni dužni bivaju suočeni sa neugodnostima, ali također rijetki od njih izlaze u javnost sa podrškom Ukrajini i pozivaju na mir. Uglavnom većina njih šuti i ne želi ništa da komentariše.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi