Boban stao u odbranu Infantina: Napravili smo pogreške, ali on je pošten čovjek

U Kataru neće biti 48 reprezentacija

Boban stao u odbranu Infantina: Napravili smo pogreške, ali on je pošten čovjek

Najbliži tehnički savjetnik predsjednika FIFA-e Giannija Infantina, Zvonimir Boban, javno je isključio mogućnost da Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. bude prošireno na 48 timova - osim ako domaćin ne podijeli domaćinstvo sa svojim susjedima.

Boban, zamjenik glavnog sekretara FIFA-e, također je priznao da je vodstvo FIFA-e - a to je zaključak njegovog šefa - napravilo pogreške sa najavom planova za promjenu izgleda svjetskog nogometa obnavljanjem klupskog Svjetskog prvenstva i pretvaranjem UEFA-ine Lige nacija u globalnu konkurenciju, koju bi sa 25 milijardi dolara finansirao konzorcij investitora.

Obje ideje razmatrat će se na FIFA-inom vijeću u Miamiju u martu, ali je Boban dao čvrste garancije da u Kataru neće biti 48 timova, što je planirano da se desi na Svjetskom prvenstvu 2026, a i to će se razmatrati četiri godine ranije.

"Ako će biti 48 reprezentacija, sigurno bi Katar u ovom slučaju trebao dijeliti domaćinstvo sa susjednim zemljama", izjavio je Boban za TRT World.

"Jednostavno sam Katar nije u stanju organizirati turnir za 48 selekcija."

Boban je također priznao da je FIFA mogla bolje učiniti stvari koje se tiču modela prodaje Infantinovog projekta za 25 milijardi dolara raznim dioničarima.

Šef UEFA-e Aleksander Čeferin među onima je koji su kritizirali navodnu "tajnu" koja je orkestrirana od FIFA-e bez odgovarajućeg savjetovanja ili razmjene informacija.

Boban je priznao da još uvijek nema sporazuma "o načelima" FIFA-inih prijedloga.

"Možda smo u fazi konsultacija napravili nekoliko pogrešaka", rekao je. "To je komplicirano djelo i ponekad niste realni u onome što radite... Napravili smo naše pogreške, ali ispravljamo sve sada."

Bivša hrvatski kapiten, kojeg je Infantino osobno doveo u organizaciju, ustrajavao je da dokaže da unatoč brojnim likovima koji su uključeni u predloženi aranžman, FIFA nije samo fokusirana na novac, iako Infantino teži pronaći načine kako da poveća financiranje organizacije od 211 federacija.

"Stvarno smo izrazili jasno svim zainteresiranim stranama da FIFA uopće ne želi ništa", izjavio je Boban.

"Činjenica je da već imamo ovaj turnir. Mi samo želimo obnoviti ono što je tako normalno. Natjecanja se mijenjaju sve vrijeme. Ponekad se moramo prilagoditi. Ne vjerujemo da radimo ništa loše."

Braneći Infantinov ugled, Boban je rekao da je predsjednik FIFA prečesto nepravedno izložen medijskim kritikama.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Dopuštajući da FIFA možda mora "bolje komunicirati", rekao je:

To je posve drugačija organizacija od prije nekoliko godina. Gianni je izniman čovjek s izvanrednom inteligencijom. Ljudi ga obožavaju gdje god da dođemo. On je pošten čovjek. Tek je pitanje vremena kada će ga kao takvog priznati širom svijeta čak i ako sada postoje određene kritike. Te kritike su neutemeljene, netačne i izmišljene.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi