FIFA častila: Svi se "oparili", bh. klubovi nisu dobili ništa
Klubovi čiji su fudbaleri nastupali na Svjetskom prvenstvu dobili su naknadu, ali naših timova nema u ovoj priči

Sve po zaslugama

FIFA častila: Svi se "oparili", bh. klubovi nisu dobili ništa

Teme:

Međunarodna fudbalska federacija FIFA novčano je nagradila klubove čiji su fudbaleri nastupali na Svjetskom prvenstvu koje se igralo u Rusiji.

Kroz ovaj program, FIFA se odužuje klubovima čiji su igrači učestvovali na Mundijalu zbog čega nisu mogli biti sa klubovima u tom periodu, a danas je objavljeno i koliko je ko profitirao.

Nažalost, za oko zapada podatak da je Bosna i Hercegovina jedna od rijetkih evropskih zemalja čiji klubovi nisu dobili ni dolara od FIFA-e. Razlog je jasan - Niti jedan igrač iz našeg prvenstva nije nastupio u Rusiji, kao što niti jedan bh. klub nije ostvario bilo kakvo pravo da na drugi način dobije 'dio kolača'.

Za primjer ćemo uzeti klubove iz susjedne Srbije. Crvena zvezda je od FIFA-e dobila 328.280, a Partizan 246.210 dolara jer su dva najveća kluba iz te zemlje imala svoje predstavnike na Mundijalu. Čukarički nije imao niti jednog fudbalera na Svjetskom prvenstvu, ali je profitirao zbog Nemanje Radonjića jer je ovaj fudbaler u periodu od protekle dvije godine nastupio za taj klub.

Kada je riječ o klubovima iz regiona, Dinamo je profitirao 680.000, Rijeka 548.000 a Hajduk 66.505 dolara. Slovenački Koper je zaradio 21.225, a interesantno je da su naknadu dobijali i klubovi iz Estonije, Finske i još nekih slabijih fudbalskih zemalja iz Evrope.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Od svih država, najviše su zaradili Englezi (37.406.940), Španci (15.303.225), Nijemci (18.920.672) i Italijani (17.454.025) koji čak nisu ni učestvovali na Mundijalu.

Kompletnu listu možete pogledati OVDJE.

Top Komentari

karlhajncbrazzzo
Šta znači opariti se? Je li to kada se neki ljubavni par pari tj. vode ljubav ili ima veze sa vodenom parom?
12 10
smajke
Haj ne serite obojica , to je žargon i žargon će uvijek biti dio našeg jezika. Fino je čovjek stavio riječ pod navodnike. Umjesto što izigravate pismene osobe, uzmite knjige i čitajte. Guglajte i naći ćete mnoštvo primjera primjene navedene riječi od strane komšijskih zemalja, također u sportskim člancima.
7 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi