Prvi fudbalski velikan koji ne želi arapski novac: "Nama Real Madrid nije rival"
Čelnici Borussije Dortmund, jednog od najuspješnijih evropskih timova sa najvećom bazom navijača (Foto: EPA)

Poruka je više nego jasna

Prvi fudbalski velikan koji ne želi arapski novac: "Nama Real Madrid nije rival"

Edmir Škorić

Mnogi klubovi s nestrpljenjem očekuju da im na bilo koji način dođe novac sa Bliskog istoka, ali postoje oni koji se drže svojih ideala i nemaju namjeru pokleknuti pred bogatstvom arapskih moćnika.

Njemački velikan odlučio se za strogi model financiranja u kojem nema mjesta bilo kakvoj vrsti investitora sumnjivog porijekla. Unatoč konkurenciji državnih klubova poput Manchester Cityja ili PSG-a, u Signal Iduna Parku zatvaraju vrata petrodolarima i, unatoč činjenici da im to koči konkurentnost na globalnoj razini, radije se i dalje opredjeljuju za transparentno gospodarstvo shodno njihovim vrijednostima.

Na pitanje hoće li Borussia Dortmund razmisliti o otvaranju arapskim fondovima u nekom trenutku, njen generalni direktor Carsten Cramer bio je i više nego jasan.

"Ne. Brinemo se odakle dolazi novac. Isključujem Saudijsku Arabiju i Katar u trenutnim političkim okolnostima. BVB se fokusira na zaštitu pravila 50+1, jačanje nacionalne konkurencije i odlučiti se za centralizirani, a ne individualni marketing. Fudbal mora i dalje biti dostupan i pristupačan", naglasio je Cramer.

Kako bi to učinio, Cramer je naglasio važnost navijača.

Oglasi

"Fudbal su kultura i rituali. S tradicijom. S historijom. U Formuli 1 nema toliko naknadne pameti. Uvijek se radi o poduzimanju sljedećeg koraka s bolidom. Fudbal je sporiji. Međutim, moramo rasti. Na kraju, konkurencija nam nije Real Madrid, nego Netflix. Moramo osigurati da nove generacije ostanu zainteresovane za fudbal", zaključio je Cramer.

Navijači pokazuju portrete fudbalskih zvaničnika ukrašene novcem na stadionu u Dortmundu. Oni također simbolično bacaju novac i zlatne poluge na teren. Bio je to slučaj tokom utakmice protiv Newcastlea, kluba koji je sada u vlasništvu Saudijske Arabije.

"U ambicioznom klubu kao što je Dortmund, napetost je izazovna. Ne želimo da nas svaki dobar fudbaler napusti nakon kratkog vremena. Želimo da igramo Ligu prvaka i da zajedno doživimo čarobne večeri. Ovo ne ide bez novca. Treba nam balans. Ekonomski razvoj ovdje, tamo vlada 50 plus 1. To znači: njemački klubovi se ne prodaju u inostranstvu".

Kako objasniti navijaču Borussije da fudbaler Jude Bellingham prelazi u Real Madrid za više od 100 miliona eura?

"To se može racionalno opravdati jer naši vrhunski igrači najčešće prelaze u klubove koji su među prvih 5 u svijetu, a ne u direktne konkurente. Dvojica najboljih igrača svijeta, Bellingham i Erling Haaland, napustili su nas u posljednje dvije godine - a činjenica da su se tako pozitivno razvijali s nama također čini navijače ponosnim. Svi su svjesni da moramo razvijati igrače i nismo u poziciji da potpišemo Harryja Kanea. Ne žalimo se na to. Dobro je, u slučaju da veliki igrači odu, da je klub i nakon toga u dobroj formi".

Oglasi

U stranom marketingu medijskih prava Engleska ima 2 milijarde eura godišnje, Španija 900 miliona, Bundesliga 200. Šta ide po zlu iz njemačke perspektive?

"Ne žalimo se na ovaj problem jer je sam sebi nanijet. Engleska ima drugačiji odnos prema fudbalu, počevši od vlasničke strukture klubova. Radite sa privatnicima, državama, institucijama i fondovima, vrata su vam otvorena. Tu je i historijski globalni kontekst Ujedinjenog Kraljevstva. Postavili smo sebi granice jer smatramo da fudbal treba da radi na svom tržištu. Samo ako tamo funkcioniše, može raditi i na međunarodnom planu".

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

"Moramo učiniti više i biti više zastupljeni u inostranstvu. Imamo prednosti kao što su moderni stadioni, najveća prosječna posjećenost u Evropi, ubjedljivo najbolja atmosfera, mi smo liga sa najviše golova, imamo najviše američkih i japanskih reprezentativaca, mnogo Afrikanaca, Južnoamerikanaca - i eto kako na međunarodnim takmičenjima smo uspješniji nego što je to bilo dugo vremena. Da, nacionalna selekcija ima svojih problema, imali smo vrhunac 2013. i 2014. godine, sa finalistom Lige prvaka iz Njemačke i titulom na Svjetskom prvenstvu. Želimo ponovo tamo, želimo da smanjimo zaostatak za Englezima".

Borussia Dortmund se i ove sezone bori za naslov prvaka Njemačke, iako Bayern ostaje veliki favorit. Bavarci imaju čak 11 uzastopnih titula, a prošle sezone su je osvojili jako teško. U posljednjem kolu su dobili Koeln sa dva goal u samoj završnici, ali im je ipak veliku uslugu učinila Borussia koja je u Dortmundu uspjela odigrati samo 2:2 protiv Mainza, iako joj je trebala pobjeda za titulu.

Zaprati Borussia Dortmund, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Borussia Dortmund Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi