Bosna i Hercegovina najlošija selekcija iz druge jakosne skupine kvalifikacija za EP

Zmajevi bili u drugom šeširu

Bosna i Hercegovina najlošija selekcija iz druge jakosne skupine kvalifikacija za EP

Admin Čaušević

Zahvaljujući dobrim utakmicama i osvajanju prvog mjesta u svojoj grupi Lige B Lige nacija Zmajevi su bili u drugom šeširu prilikom žrijeba kvalifikacija za EURO 2020. godine. 

Kada je Bosna i Hercegovina na žrijebu u Dablinu 2. decembra 2018. godine svrstana u grupu sa Italijom, Finskom, Grčkom, Armenijom i Lihtenštajnom očekivao se direktan plasman na Evropsko prvenstvo.

Međutim, u kvalifkacijama fijasko! Izabranici Roberta Prosinečkog završavaju kao četvrti u grupi sa 13 osvojenih bodova iz deset utakmica te ih u martu čekaju susret(i) baraža.

Bh. reprezentacija je selekcija s najlošijim učinkom od selekcija koje su se bile u drugoj jakosnoj skupini prilikom žrijeba tek završenih kvalifikacija.

Uz BiH u drugom šeširu su još bili Njemačka, Island, Ukrajina, Danska, Švedska, Rusija, Austrija, Vels i Češka, a osim Zmajeva EURO za sada nisu osigurali još samo Islanđani.

Islanđani su u konkurenciji Francuske, Turske, Albanije, Moldavije i Andore skupili 19 bodova te su na kraju zauzeli treće mjesto pa će i oni kao i Zmajevi razigravati iza EURO.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Sigurno najpozitivnije iznenađenje iz drugog šešira je selekcija Ukrajine koja je u grupi sa pet reprezentacija osvojila prvo mjesto, skupila 20 bodova i tako osigurala status nositelja na žrijebu grupne faze.

Zmajeve možda treba i boli podatak što je direktan plasman na EURO osigurala Austrija od koje je bh. reprezentacija bila bolja u Ligi nacija s pobjedom u Zenici (1:0) i remijem u Beču (0:0).

Top Komentari

Rigel
Dobar je Žuti, dajte nam još takvih.
4 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi