Hoće li Zmajevi imati snage za dva vrhunska meča u pet dana? U kvalifikacijama nisu imali

Play off se igra u martu

Hoće li Zmajevi imati snage za dva vrhunska meča u pet dana? U kvalifikacijama nisu imali

A. Čaušević

Bosnu i Hercegovinu u martu čeka novi baraž, ponovo za Evropsko prvenstvo, baš kao i prije četiri godine kada je bila uspješnija Irska. 

Pošto je UEFA odredila da se predstojeći play-off igra poput mini turnira od četiri selekcije utakmice će biti izuzetno zahtjevne kako fizički tako i psihički.

Igrat će se po jedan meč polufinala i finala. Te utakmice će biti jednostavno nivo više u odnosu na kvalifikacije ukoliko se u obzir uzme ulog te će od krucijalne važnosti biti sama priprema igrača za ono što ih čeka.

Ukoliko žele da izbore plasman na historijski EURO Zmajevi će u pet dana morati odigrati dva vrhunska meča i pobijediti dva neugodna, ali opet na neki način protivnika po mjeri.

U polufinalnom duelu BiH će 26. marta prema svemu sudeći na Bilinom polju dočekati Sjevernu Irsku, a u slučaju prolaska 31. marta slijedi finalni okršaj.

Hoće li izabranici Roberta Prosinečkog imati snage da protiv Sjeverne Irske te Slovačke ili Irske u pet dana odigraju dva vrhunska meča? Pitanje je koje sebi mora postaviti popularni Žuti i u narednim mjesecima pronaći odgovor na isto.

Ukoliko se pogledaju mini ciklusi od dvije utakmice u tri dana u tek završenim kvalifikacijama Zmajevi niti jednom nisu pobijedili oba puta, što može biti zabrinjavajući početak.

Najbolji učinak su imali na startu. U martu su protiv Armenije (2:1) na Grbavici i Grčke (2:2) na Bilinom polju osvojena četiri boda. Juni s dva poraza i teška gostovanja je bio najlošiji. Protiv Finske (0:2) i Italije (1:2) nije osvojen ni bod.

U septembru toplo-hladno. Visoki trijumf nad Lihtenštajnom (5:0) i šokantan poraz od Armenije (4:2). U oktobru preslikana slika. Dominacija nad Finskom (4:0) i nisko prizemljenje protiv Grčke(1:2).

U novembru također polovičan učinak. Domaći poraz od Italije (0:3) te sigurna pobjeda nad Lihtenštajnom (0:3) za kraj neuspješnih kvalifikacija s ukupno 13 osvojenih bodova i četvrtim mjestom u kvalifkacionoj grupi J.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Šta će bh. reprezentativcima u narednim mjesecima biti prioritet? Možda i najbolji savjet im je nakon utakmice s Italijom dao kapiten Edin Džeko.

"Svi govorimo od utakmice do utakmice bit će bolje, a na kraju sve gore i gore. Ima još do baraža, ali prije svega i igrači moraju da se zapitaju što ne igraju u svojim klubovima odnosno gdje igraju. Sigurno da može biti prednost što igramo prvu utakmicu kući, ali niko neće pustiti da ga pobijediš", poručio je Džeko.

Top Komentari

Celtic
Neće imati i ispast će nakon prve utakmice, nakon ovih utakmica u kvalifikacijama, vidjeli smo dobro gdje smo i šta smo, ali mi smo prvaci u kalkulisanju i predviđanju sudbine. Još ako žuti narkoman ostane šanse su nam 10%.
8 2
Barbarez9
Nas Savez je Dom za vesanje
7 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi