Taktičko savršenstvo za tri lagana komada
Tri puta smo imali razloga za slavlje

Stručni štab zaslužuje pohvale

Taktičko savršenstvo za tri lagana komada · Riječ, dvije...

A. Beganović

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine u 1. kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo savladala je Island sa ubjedljivih 3:0. Nadigrani su gosti u svim segmentima igre, no pred Zmajevima su novi izazovi, pa euforije ne smije biti.

Bosna i Hercegovina - Island 3:0. Da, tri "lagana komada" za važna tri boda na otvaranju kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. A, par sati prije početka susreta da vam je neko rekao da ćemo se poigrati sa Islanđanima vjerovatno biste mu rekli da su priče za malu djecu na drugom spratu.

Novi stručni štab na čijem čelu je Faruk Hadžibegić nije blagonaklono dočekan u bosanskohercegovačkoj javnosti, povrede Pjanića i Kolašinca, pa u posljednji momenat i Džeke, zatim i problemi sa minutažom i formom određenih reprezentativaca u svojim klubovima, sugerisali su na jedno - probleme u duelu sa Islandom.

Da, čak i mi koji često mislimo da bismo mnogo bolji spisak od selektora napravili, pa zatim i bolje sam meč pripremili, bili smo pesimistični. U najmanju ruku.

No, kasno sinoć svi zajedno smo se mogli samo posipati pepelom i iskreno čestitati, kako stručnom štabu, tako i fudbalerima, ali i čovjeku koji je kroz cijelu reprezentativnu karijeru nekako bio "Pedro koji visi", Zvjezdanu Misimoviću. Upravo je on jedan od najzaslužnijih što danas, možemo slobodno reći, imamo u reprezentaciji plejadu mladih igrača s kojima ćemo se radovati ali i tugovati u narednih petnaestak godina.

Sjetite se optužbi o lažiranju povrede, preko narušavanja atmosfere u timu, pa do izdaje nacionalnih interesa zbog priklanjanja predsjedniku Saveza Vici Zeljkoviću prilikom imenovanja Ivayla Peteva za selektora. Uvijek je Miske bio taj "Pedro", ali na našu sreću, sve te optužbe nisu negativno uticale na njega. Radio je svoj posao, sada vidimo, na jedan sjajan način.

Oglasi

Ipak, vratimo se sinoćnjem susretu. Hadžibegić je na teren poslao tim u formaciji 3-5-2. Sistem u kojem su dva full beka zapravo od krucijalne važnosti. Dedić s jedne i Gazibegović s druge strane su sinoć pokazali kako u pomenutom sistemu trebaju igrati ta dva igrača uz aut linije.

Hadžibegićev kolega s druge strane je izveo tim u formaciji 4-4-2, koja je u jednom dijelu drugom poluvremena kod rezultata 2:0 promijenjena u 4-2-3-1. I imali su Islanđani taj prividni posjed, no dobre taktičke zamisli s naše klupe, neutralisale su svaku moguću opasnost koja može biti stvorena od tog posjeda.

U fazi odbrane u prvom poluvremenu smo povremeno izlazi u pressing što se ispostavilo kao odlično rješenje jer Islanđani su u tim momentima bili izgubljeni na terenu. Većinu napada Islanda dočekivali smo u drugoj trećini terena, a sva dva napadača smo opterećivali u izgradnji napada njihova dva centralna beka. A, kada bi preko boka pokušali izgraditi napad, pogotovo preko desnog na kojem je bio Palsson, Gazibegović je pravovremeno izlazio, te pravio pritisak pa desni bek Islanda nije imao prava rješenja i uglavnom je vraćao loptu nazad ili je pak dugom loptom pokušavao pronaći nekog od napadača.

Takva igra nam je odgovarala jer sa tri centralna beka lako smo kupili te duge lopte i dolazili do posjeda iz kojeg smo onda pravili probleme protivniku. U prilog nam je išla i činjenica da vezni Islanda uz desnu aut liniju Sigurdsson, nije tražio igru prema sredini terena, odnosno nije davao opciju svom beku da nešto pokuša odraditi prema naprijed.

Oglasi

Osim toga, kako nije ulazio u sredinu, tako zapravo nije ni probao da izvuče Saničanina te ostavi svoja dva napadača sa naša dva centralna beka na malo većem prostoru. Igrao je zapravo onako kako je nama najbolje odgovaralo u ovim formacijama. Također, bitno je istači da je lavovski posao u fazi defanzive odrađivao Demirović, koji je u nekoliko navrata sjajno zatvarao Gazibegovića kada bi ovaj zakasnio u izlasku.

S druge strane Island je imao manje napada, a vjerovatno po uputama stručnogh štaba, na tom dijelu terena smo radili i malo drugačiji prtisak. Recimo, naš vezni Hadžiahmetović je više izlazio na njihovog lijevog beka Olafssona, pa smo u takvim situacijama u sredini često ostajali da igramo dva na dva gdje se svojom agresivnošću isticao Tahirović, koji je po centrali prekinuo veliki broj napada. U suštini, ovaj da tako kažemo, defanzivni momenat u igri je odigran na visokom nivou i faktički smo Island ostavili bez ozbiljne prilike za gol tokom cijelog susreta.

U fazi napada, bar prema onom što smo vidjeli na terenu, glavni šablon je bio da po osvajanju posjeda, lopta što prije dođe na bok, pogotovo desni gdje je sjajno ordinirao Dedić. Dizao se visoko, bez imalo alibija u svojoj igri išao je okomito i onda centaršutevima tražio naše napadače u šesnaestercu Islanda.

A, kako smo igrali sa dva napadača, bekovi Islanda su često sužavali, odnosno nisu svoje centralne bekove ostavljali da igraju jedan na jedan u zadnjoj trećini terena protiv Prevljaka i Demirovića, a upravo to je ostavljalo mnogo prostora Dediću koji je neometano mogao centrirati. Zapravo, tako smo i postigli dva gola.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Također, sjajna stvar je bila i to što smo punili šesnaesterac Islanda iz drugog plana. Odlično su se ubacivali Krunić i Hadžiahmetović, a vezni fudbaleri protivnika, ili nisu prepoznali naše namjere, ili pak jednostavno nisu to mogli ispratiti.

Sve u svemu, odličan skauting protivnika sa naše strane i priprema utakmice, tako da smo tačno koristili mane Islanda i na kraju zasluženo slavili sa ubjedljivih 3:0.

Promo

Top Komentari

Catanzaro
Kakvo savrsenstvo sest puta presli centar i dali tri gola. Island imao posjed citavu utakmicu i samo je sreca sto nije neka malo kvalitetnija ekipa jer kako su nas mladi islanđani stisli sa onakvom igrom necemo moci izaci iz sesnesterca. Svima nam je draga pobjeda ali da smo briljirali ne plasirajte laznu sliku. Drugo poluvrijeme pogotovo
4 3
hamdi kurtes
Savršenstvo ?? zadnjih pola sata Islanđani igrali viktoriju pred našim golom.
2 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi