Veliki protesti protiv Saveza pred meč kvalifikacija za EP: Gore auta, navijači se tuku s policijom

Haos u Bugarskoj

Veliki protesti protiv Saveza pred meč kvalifikacija za EP: Gore auta, navijači se tuku s policijom

Edmir Škorić

Oko 16 sati ispred stadiona su počeli da se okupljaju navijači CSKA Sofije, koji su došli na proteste protiv Bugarskog fudablskog saveza. Pridružili su im se i navijači drugih timova, a onda je krenuo haos.

U 17:20 sati navijači CSKA napustili su područje stadiona u pratnji velikog broja policajaca i krenuli ka "Orlovom mostu". Protiv predsjednika Bugarskog fudbalskog saveza Borislava Mihailova isticali su transparent, tražeći njegovu ostavku, a saobraćaj je bio u potpunosti blokiran.

Istovremeno je na drugoj strani bilo okupljanje navijača drugih bugarskih timova, jasno sa istim ciljem - da se iskaže nezadovoljstvo radom čelnika Bugarskog saveza.

Navijači su počeli da bacaju petarde i topovske udare prema policiji, koja je uzvratila sa vodenim topovima, očito spremna za brzu reakciju.

Policijske snage su uz pomoć vodenih topova i pendreka uspjeli da nakon 20 minuta "borbe" rastjeraju navijače, koji su se povukli u manje ulice. Uočeno je dosta materijalne štete na vozilima koja su se nalazila oko stadiona, a izgorio je i jedan autobus policije.

Policija vodenim topovima pokušava da smiri situaciju

"Najgore u ovom slučaju je što ima povrijeđenih i policajaca i navijača - ljudi razbijenih glava i onih koji bespomoćno sjede na asfaltu", objavio je bugarski portal Sportal.bg.

Oglasi

U protestu protiv rukovodstva BFS-a povrijeđeni su brojni policajci i navijači. Desetine vozila hitne pomoći prevoze one kojima je potrebna medicinska pomoć. Tačan broj žrtava, kao i privedenih na protestu, naknadno će saopštiti Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Utakmica Bugarska - Mađarska počela je u 18 sati, a trenutno je 1:1, s tim da Bugari imaju dva igrača manje. Isključeni su Antov i Gruev.

Mađarima je i bod dovoljan da osigura plasman na Euro, dok je Bugarska odavno bez šasni i ima samo dva boda nakon šest odigranih utakmica te se nalazi na dnu grupe G u kojoj su još Srbija, Crna Gora i Litvanija.

Odigravanje utakmice bilo je pod znakon pitanja jer je bila organizovana na stadionu u Plovdivu, ali zbog sigurnosne situacije i nezavršenih radova, iz tog grada su Savez obavijestili o promjeni, pa su u zadnji čas odlučili da se meč igra na stadionu Vasil Levski u Sofiji.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Odavno su Bugari razočarani situacijom u krovnoj kući bugarskog fudbala, a za očekivati je da uskoro dođe do reformi nakon nezapamćeno loših kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Top Komentari

hzee42ooo0
Ovo su protesti, a nije ko nasi kvazi nacvijaci.
1 0
user1613662710
Ja se ponadao kod nas,ali nama je izgleda sve super
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi