Dan kada su Ultrasi izašli na ulicu da zaustave transfer bivšeg igrača Željezničara

Bio im je na 'crnoj listi'

Dan kada su Ultrasi izašli na ulicu da zaustave transfer bivšeg igrača Željezničara

Edmir Škorić

Navjerniji navijači Zrinjskog, Ultrasi, na današnji dan sada već davne 2006. godine izašli su ispred stadiona sa jasnom porukom da jednog fudbalera ne žele u svojim redovima.

Iako su se radovali svakom dolasku vrhunskog fudbalera, Ultrasi su ipak jedno ime stavili na 'crnu listu' i strogo bili protiv njegovog potpisa.

Naime, kada se u gradu Mostaru početkom 2006. godine pojavila priča da dolazi Bulend Biščević iz Hajduka, kojeg je sa sobom želio povesti bivši trener Baka Slišković, s kojim je prethodno radio na Poljudu, mnogi navijači su organizovano izašli pred prostorije kluba tražeći od uprave da zaustavi transfer.

Arhivska fotogafija: Navijači Zrinjskog s transparentom "Bulend odlazi"

Kao razlog se tada navodilo da Zrinjskom ne treba igrač koji nema mjesta u Hajduku, ali istina je očito bila potpuno drugačija - bili su protiv dolaska popularnog Bukija zbog prethodnih izjava.

"Klub navijača Ultras - Zrinjski Mostar izražava svoje neslaganje s mogućim dovođenjem ovog igrača u Zrinjski. Poznato je kako su u našem klubu godinama nastupali igrači svih nacionalnosti i vjeroispovjesti te da su mnogi od njih postali pravi idoli navijača čije ime se skandiralo na tribinama.

Oglasi

Isto tako, poznato je kako se Ultrasi nikada nisu miješali u klupsku politiku, konkretno dovođenje igrača. Ovog puta želimo iznijeti svoje mišljenje, iako nismo relevantan faktor u klubu i za bilo kakvo mišljenje nas se baš i ne pita. Naime, Bulend Biščević, bivši igrač Željezničara, svojim je nesportskim postupcima u više navrata isticao svoju netrpeljivost prema navijačima Zrinjskog, kluba za koji bi sutra on trebao ginuti na terenu.

U sjećanju navijača posebno je ostalo vrijeđanje na nacionalnoj osnovi od strane ovog igrača prema navijačima nakon verbalnog sukoba ispred autobusa igrača Željezničara, poslije utakmice Zrinjski - Željezničar 30. maja 2004. Pored navedenog, ističemo i vrijeđanje preko ograde stadiona za vrijeme utakmice, što svakako nije odlika sportaša.

Smatramo da navedeni igrač svojim ponašanjem nije zaslužio dres našeg kluba. Ovime, iako nikome ne prijetimo, želimo upozoriti na moguće negativne posljedice dovođenja ovog igrača a koje bi se mogle iskazati na tribinama", pisalo je tada u saopštenju navijača Zrinjskog.

Unatoč tome, Biščević je ipak potpisao za Zrinjski, a na pitanje o tome šta misli o nezadovoljstvu navijača zbog njegovog dolaska, rekao je: ''Nešto slično se događalo kada sam dolazio i u Hajduk i, iskreno, najradije o tome ne bih ni pričao. Ipak, želim da se spuste tenzije jer ćemo na proljeće svi biti na istom putu, a moj najbolji komentar je sam dolazak u mostarski klub'', govori Biščević i nastavlja:

''Neki me očito žele predstaviti kao nacionalistu, ali zar bih uopće dolazio u Zrinjski da imam nešto protiv tog kluba ili bilo kojeg kluba koji ima predznak ''hrvatski''. Uostalom, u Zrinjski dolazim iz Hajduka, koji je najveći hrvatski klub. Igranje za Hajduk smatram najvećim uspjehom u karijeri, a sigurno ne bih igrao ni za Hajduk da sam takav kakvog me žele predstaviti''.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Dolazak u Zrinjski nije bio najbolji potez, pošto je već u avgustu te godine povrijedio koljeno. Vratio se u Sarajevo i kasnije radio u menadžmentu svog matičnog kluba Željezničara.

Biščević je jedna od legendi Premijer lige BiH, a najveći trag ostavio je igrajući u Željezničaru s kojim je osvojio tri puta prvenstvo BiH i tri trofeja Kupa BiH, dok je ujedno bio član Hajdukove generacije koja je 2005. godine bila prvak Hrvatske i to je ujedno ostala posljednja titula Splićana.

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Bit ce gusto bit ce 0:2
Ljudi su te davno provalili da si SDA poltron. Samira ,Bekrica, Kerima Memiju su docekali rasirenih ruku.Dakle sve je jasno.
3 2
Anton
Glede politike dovodenja igraca druge nacionalnosti uvik sam bija ako smo Hrvatski Športski klub tribaju igrati samo HRVATI,nitko druge nacionalnosti,vjere.Bas sam jedne prilike diskutirao sa mojim prijateljom Marinom Topicem o toj temi i on se kao reosnivac kluba se sa tim slaze,što smo mi ako igraju druge vjere,što.Onda tribamo biti NK
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi