Cardiff ne da novac: Zaustavljena isplata Nantesu za Emiliana Salu!
Potraga za avionom kojim je putovao Sala obustavljena je u četvrtak, ali će biti nastavljena nakon što su mnogobrojni fudbaleri i poznate ličnosit počele prikupljati novac za privatnu potragu (Foto: EPA)

Ne žele platiti igrača koji vjerovatno nikada neće igrati za njih

Cardiff ne da novac: Zaustavljena isplata Nantesu za Emiliana Salu!

M. Šljivak

Francuski Nantes za sada neće dobiti 17 miliona eura koliko je Cardiff pristao platiti za nestalog fudbalera Emiliana Salu.

Argentinski napadač se vodi kao nestao već šesti dan nakon što je u iznajmljenom avionu putovao za Vels, a šanse da je živ su veoma male.

Iako je Sala registrovan kao novi igrač tima iz Premiershipa, rukovodstvo Cardiffa je odlučilo da zamrzne isplatu preostalog dijela novca na račun Nantesa.

Prva rata koja je iznosila šest miliona eura je isplaćena. Međutim, s obzirom na to da Sala vjerovatno nikad neće obući dres velškog tima, odlučili su da do daljnjeg ne isplaćuju preostali novac.

Čelnici ovog tima smatraju da nisu dužni da isplate preostali dio novca, posebno zbog činjenice da oni nisu organizovali let u kojem je nestao njihov novi fudbaler i isplate neće biti.

Nantes će sasvim sigurno tražiti svoja prava, a predsjednik Waldemar Kita nije želio pričati o novcu.

"Trenutno ne želim pričati o tome i o novcu, posebno jer još uvijek prolazimo kroz dramu. Čekaćemo da se sve smiri, a onda ćemo o tome", rekao je Kita koji je donirao 6.000 eura za nastavak potrage za Salom.

Prava na 8,5 miliona eura od transfera ima i ekipa Bordeauxa sa kojim je pod ugovorom bio od 2012. do 2015. godine.

Kakva su pravila u ovom slučaju?

Cardiff je dužan isplatiti Nantesu punu cijenu za igrača, jer je već registrovao Salu kod FIFA i u Fudbalskoj asocijaciji. FIFA je transfer potvrdila samo tri sata prije nestanka avion i transfer je kompletiran.

Velški tim je platio Nantesu prvu ratu od šest miliona eura, a preostalih 11 miliona trebaju isplatiti u dvije rate, što je standardna praksa kod prodaje fudbalera.

Nantes dakle nije dužan i neće vratiti novac Cardiffu. Međutim, ni velški tim neće ostati bez novca, jer su igrači osigurani i postoji klauzula o odšteti u slučaju tragičnih situacija.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Times tvrdi da bi osiguranje trebalo pokriti kompletan iznos koji je velški klub dužan Nantesu, ali će taj novac dobiti tek nakon nekoliko mjeseci. Cardiffu je također odbijen zahtjev za produženje prelaznog roka i morat će u ostatku sezone igrati sa igračima koje imaju.

Ipak, odlučili su se i da ne plate preostali dio novca, pa će ova priča očigledno otići nepotrebnom smjeru i to zbog novca.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi