Ko je za Ancelottija najbolji? "S loptom je bio monstrum, nisam našao riječi da ga opišem"

Kada je stigao, Carlo je bio pesimističan

Ko je za Ancelottija najbolji? "S loptom je bio monstrum, nisam našao riječi da ga opišem"

Edmir Škorić

Kada je došao Brazilac čudnog imena u redove njihovog kluba, navijači su bili zbunjeni, a vrijednost transfera od 8,2 miliona eura nije im ulijevala optimizam, no ubrzo su shvatili da su dobili jednog od najboljih igrača na svijetu.

Još u ljeto 2003. godine Milan je predstavio svoje pojačanje iz Brazila. Stigao je jedan od najtalentovanijih Brazilaca u redove ekipe koju je tada uspješno vodio današnji trener Real Madrida Carlo Ancelotti.

Kaka je napustio Sao Paulo gdje je zabio 58 golova na 140 utakmica, a u Milanu je jako brzo stekao status ključnog igrača, a s vremenom su ga zavoljeli čak i navijači najvećih Milanovih rivala.

Ofanzivni veznjak odigrao je 223 utakmice u Seriji A i postigao 77 golova uz 80 asistencija, dok je u Ligi prvaka na 86 utakmica postigao 30 golova uz 25 asistencija. S Rossonerima je osvojio naslov Lige prvaka, a 2002. godine i Svjetsko prvenstvo s Brazilom. Kasnije je osvajao La Ligu s Realom, ali najbolje od sebe pokazao je ipak u Italiji.

"Kada je sletio na aerodrom Malpensa, rukama sam se uhvatio za glavu. Naočale, kosa uredno počešljana, lice dobrog dečka. Nedostajale su mu samo školske knjige i užina. Bože, potpisali smo ugovor sa studentom. Kaka nije nimalo ličio na brazilskog fudbalera, podsjetio me na Jehovinog svjedoka", ispričao je Ancelotti koji je tada dočekao mladog Brazilca iz Sao Paula.

Oglasi

"Tada je zakoračio na teren, nebesa su se otvorila. S loptom u nogama bio je monstruozan. Prestao sam pričati jednostavno zato što sam ostao bez riječi. Riječi nisu postojale za ono što sam gledao", govorio je Ancelotti.

"Jehovini svjedok je zapravo neko ko je direktno razgovarao sa Bogom. I siguran sam da su u jednom od tih razgovora spominjali fudbal. U svom prvom izazovu na treningu Milana Kaka se našao ispred Gattusa, koji ga je zastrašujuće udario ramenom, ali Kaka nije izgubio loptu. Rino je na svoj način ohrbrujući svog novog saigrača poručio: 'Od*ebi'".Onda, nakon što je zadržao loptu, Kaka je odigrao dodavanje od 30 metara, iznenadivši čak i Nestu koji ga nije uspio presjeći."

"Na kraju svakog treninga bivši izvršni direktor Milana Adriano Galliani i ja uvijek smo razgovarali telefonom kako bih mu mogao reći što se događa, a zatim čuti njegova razmišljanja. Tog dana sam ga nazvao: 'Gospodine Galliani, imam neke vijesti za vas'. 'Dobre ili loše?' 'Dobre. Vrlo dobre'. 'Carletto, daješ li ostavku?" 'Ne, ostajem' jer smo upravo potpisali fenomena".

Potražite više informacija na temu Serie A:

Kaka je osvojio Zlatnu loptu 2007. godine, a imao je priliku da igra sa nekim najboljim igračima na svijetu. Navijači Milana ga se rado sjećaju i budi im neke lijepe uspomene sama pomisao na Kaku, ali i na Nestu, Maldinija, Gattusa, Rui Costu, Didu, Ševčenka, Inzaghija, Cafua...

I sam Ancelotti je trenirao stotine sjajnih igrača, ali nakon njegove "ispovijesti" nema dileme ko je za njega jedan od najboljih koje je imao priliku trenirati.

Zaprati AC Milan, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
AC Milan Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi