Čekajući Seriju A: Ministar Spadafora iznio nove informacije, ali situacija je zbunjujuća

Čekajući Seriju A: Ministar Spadafora iznio nove informacije, ali situacija je zbunjujuća

Edmir Škorić

Ministra sporta u Italiji Vincenzo Spadaforda govorio je o mogućem nastavku Serije A i izazvao ponovo zbrku.

Italijanski nogometni savez (FIGC) je jučer objavio da su sva nogometna takmičenja u toj zemlji suspendovana do 14. juna, iako je vodstvo Serije A imalo plan da dan ranije, 13. juna, krene s nastavkom sezone.

Ministar sporta Spadafora danas je dao još jednu verziju situacije.

"Svi se nadamo da će sezona biti nastavljena što je pre moguće, ali u ovom trenutku nemamo sigurne informacije, kao što je istakao premijer Giuseppe Conte. Ako krivulja zaraznosti nastavi da opada, tada će biti moguće potvrditi taj datum početka Serije A. Međutim, moramo ići postepeno, biti oprezni i odgovorni, kao i dosad", kazao je Spadafora.

Prema protokolu koji su dostavili klubovi, medicinsko osoblje i Udruženje igrača trebalo bi da se tim zadržava u karantinu15 dana, ali da mu se omogući da nastavi sa treninzima u tom periodu, dok bi zaraženi pojedinac bio potpuno izoliran te dvije sedmice. To je model koji se primjenjuje u Njemačkoj i za sada je funkcionalan.

„Ako igrač bude testiran pozitivno, shvaćam da je ovo pitanje sporta, ali to bi takođe ugrozilo zdravlje te osobe i ljude koji su mu bliski“, nastavio je Spadafora.

„Zato razmatramo svako moguće rešenje koje medicinari imaju. Cilj ovde nije samo da se sezona Serija A ponovo pokrene, već i da se osigura da se ista može i završiti", dodao je.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Fudbalski klubovi su frustrirani, pogotovo jer se teretane, bazeni i sportski centri mogu ponovo otvoriti za javnost tek od 25. maja.

„Pokušat ćemo korak po korak ponovno uspostaviti osjećaj normalnosti, ali ne smijemo spustiti svoju zaštitu, jer još uvijek nismo sigurni kako će se virus razvijati. Zbog toga smo odlučili ići korak po korak. Kada se podaci o zaraženosti poprave, onda možemo da usvojimo manje stroge mjere i obrnuto", zaključio je.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi