Otišli na EURO, ostali bez selektora, ali njihovi rezultati su posebna priča
FOTO - EPA: Česi slave još jedan plasman na Evropsko prvenstvo nakon ubjedljivog trijumfa protiv selekcije Moldavije

Dva svijeta raziličita

Otišli na EURO, ostali bez selektora, ali njihovi rezultati su posebna priča

Haris Zilić

Počelo je zagrijavanje za Evropsko prvenstvo 2024. godine, kvalifikacije se privode kraju, večina učesnika je poznata, a svi sudionici će se kompletirati u martu naredne godine kada je na rasporedu baraž u kojem će svoju šansu tražiti i fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine.

Dok naši fudbaleri čekaju protivnike u baražu, većina reprezentacija slavi plasman na EURO, a među njima i selekcija Češke.

Česi su sinoć trijumfom protiv Moldavije 3:0 osigurali plasman na EURO, ali bilo je turbulentno nakon utakmice.

"Pritisak je bio ogroman, ponekad ga nisam ni razumio", rekao je selektor Jaroslav Silhavy, koji je napustio klupu češke reprezentacije nekoliko sati nakon velikog uspjeha.

On je bio kritikovan posljednjih mjeseci i ne samo zbog loših rezultata, već i zbog načina na koji je njegova reprezentacija igrala fudbal.

Oglasi

Ova vijest je šokirala sve u Češkoj, tako da će Česi morati tražiti novog selektora pred EURO u Njemačkoj gdje će sigurno biti neugodan rival svim selekcijama.

EURO vole, sa Mundijalom "posvađani"

Interesantan podatak se veže za fudbalsku reprezentaciju Češke jer su sinoć nastavili nevjerovatan niz. Nakon raspada Čehoslovačke, fudbalska reprezentacija Češke kao nezavisna prvi put nastupila je u kvalifikacijama za EURO 1996. godine.

Opis nije dostupan.
FOTO - EPA: Akcija sa kvalifikacionog duela Češke i Moldavije 

Vjerovali ili ne, iako nije riječ o nekoj evropskoj fudbalskoj velesili, istina imali su zvijezde kroz svoju historiju, ali to su većinom bile jedna ili dvije "zlatne generacije", Česi nikada nisu propustili EURO!

Češka je nastupala na svim Evropskim prvenstvima kao nezavisna država od 1996. godine. Dakle nastupali su na EURO-u, 1996., 2000., 2004., 2008., 2012., 2016., 202o., gledat ćemo ih i 2024. godine.

Oglasi

Ali, kada su u pitanju Svjetska prvenstva, Česi su to katastrofalni i u rangu su sa Bosnom i Hercegovinom.

Od nezavisnosti republike, Češka je nastupala samo na jednom Mundijalu i to 2006. godine i Njemačkoj, dok je recimo naša selekcija nastupala na Mundijalu u Brazilu 2014. godine.

Mi čekamo historijski plasman na EURO, a Česi to jednostavno ne znaju propustiti.

Nema sumnje da će Češka tražiti iskorak u Njemačkoj, barem u nokaut fazu, a koliki su dometi ove nove generacije češkog fudbala, vrijeme će pokazati.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Maksimalno su koristili svoje Zlatne generacije sa Poborskim, Šmicerom, Bergerom, Barošem i ostalim zvijezdama pa su tako 1996. igrali finale EURO-a, a 2004. godine bili su polufinalisti.

Nakon Portugala 2004. godine najveći domet Češke na prvenstvima Evropu su četvrtine finala 2012. i 2020. godine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti