Zlatna suza u gradu Romea i Julije - dan kada je prestao kucati ikonski sat
FOTO: EPA

Život bez Chieva

Zlatna suza u gradu Romea i Julije - dan kada je prestao kucati ikonski sat

H. Zilić
Teme:

Vitrina bez trofeja, knjiga bez velikih rezultata, ali kada dođe trenutak zadnjeg daha, pustit će svi suzu, jer ste bili posebni, kultni, jer ste imali ikone i romantičare.

Svaki zaljubljenik u romantiku, ljubav, neće pričati ni jednu storiju, a da ne spomene Romea i Juliju, njihov balkon, grad, a dok odbrojavamo zadnje vrele dane ljeta, dok se stišavaju žega i zvizdan i dok august spušta debelu hladovinu, u tom gradu ljubavi, gdje je Romeo zaprosio Juliju, puštene su suze za kultom grada, simbolom koji je slavio 92. rođendan, a morao je zaustaviti svoj sat - Chievo Verona je ugašen.

U fudbalskom svijetu Chievo je bio samo broj za one čija je brojalica priznavala trofeje, ali za one koji su fudbal gledali emocijama, osjećali dušom, e za njih je Chievo predstavljao dio one italijanske romanse.

Za trenutak ćemo zaviriti u njihovu biografiju, a tamo će nam za oko minimalnu pažnju privući 2008. godina kada su osvojili Seriju B i to je sve. I kako onda jedan tako siromašan klub može biti ogroman u srcima navijača i simpatizera?

Na ovo pitanje je teško pronaći odgovor kojeg bi svi razumjeli. Legenda kluba Sergio Pelissier je možda bio najbliži odgovoru. "Kada volite ženu, njen osmijeh, dobrotu, odgoj, kada u njoj vidite suprugu, majku, da li bi je ostavili zbog neke ljepše, moćnije, zgodnije? Da, ako nemate mozak", ovo je bio jedan od odgovora Pelissiera, kada su mu novinari postavili pitanje zašto je odbio ponude većih italijanskih klubova i ostao u Chievu? Pomenuti Sergio je u Chievu proveo pune dvije decenije odigrao 496 utakmica i postigao 134 gola, a broj 31. koji je nosio uramljen je.

Upravo će Pelissier možda biti tvorac nove fudbalske priče pod ljubavnim nebom, ali na ovu ikonu ćemo se vratiti kasnije.

Oglasi

Vrijeme gdje je novac paklen igrač

Chievo je zadesila sudbina većine klubova, gdje kasa nije mogla podržati jake finansije, a i struktura oko kluba nije davala pozitivan vjetar. Sve se sastavilo i došao je trenutak kojeg su se svi pribojavali, stigao je kraj Chieva.

Chievo je početkom milenija bio oduševeljenje na Apeninima, popularni Leteći magarci su bila nagazna mina za velikane, dugo godina su igrali u Seriji A, znali su se isprsiti Juventusu, Interu, Milanu... imali su pravi ratnički stav.

Stao je jedan sat, koji će u narendom periodu nedostajati italijanskom loptanju, tribinama i navijačima.

Oglasi

Evropska epizoda kao nagrada sudbine

Nije slučaj da je Chievo bio klub simpatija i nije slučajno da dolazi iz grada ljubavi, a tome je dokaz 2006. godina, kada je sudbina bila njihov saveznik. Dok je Italiju drmao "Kalćopoli", dok su radili sudovi, navijači izučavali pravne nauke, Chievo je ni krin ni dužan te sezone otišao u Ligu prvaka nakon tumbanja tabele. Ispali su od Levskog, kasnije u Kupu UEFA od Brage, a prije toga su 2002. godine u Kupu UEFA na prvoj stanici ispali od Crvene zvezde.

I tako romantičari iz Verone su imali i svoju evropsku priču, mnogi će priznati, zaslužili su je kroz dugu historiju.

Nova era - stari heroj

Oglasi

E sada se vratimo na ikonu sa sredine teksta Sergia Pellissiera. Čovjeka kojeg i nazivaju "Chievo 2".

Pellisier je odlučio da formira novi klub pod nazivom FC Chievo 1929, a FS Italije je već dao dozvolu za registraciju pod ovim imenom.

"Novi Chievo? Čvrst, ozbiljan, skroman, inspirisan principima koje sam pronašao u svom Chievu, onim kojeg sam 'živio' mnogo godina", rekao je Pellissier.

Kako sada stvari stoje Chievo 1929 će krenuti iz Serije D, što je jedan nivo ispod profesionalnog fudbala na Apeninima.

"Nije bitno odakle počinjememo, ključno je da počnemo. Treća ili druga kategorija amatera. Gdje bude moguće. Početi iz Serie D bi bilo vrhunski da odmah napravimo korak naprijed", poručio je legendarni napadač.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Tako, posljednji romantik ostaje uz svoju ljubav, na jedan drugi način, ali tu je. Svjesni su svi da to neće biti onaj stari Chievo, da to neće biti onaj kultni klub iz grada Romea i Julije.

Bez tebe, nestat će dio fudbala, romantike, lude fudbalske emocije i tako to bude u naljepšim baladama, a iskra ljubavi uvijek putuje. A, sada adio i ko zna kad i ko zna gdje... do nekih novih priča, heroja Sergija i simbola Verone.

Top Komentari

amer_sa90
Konacno text na ovom portalu vrijedan citanja
14 0
DelPiero
Bravo za tekst!
11 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi