Ikona s terena sad radi na gradilištu: "Ponosim se što sam zidar"

Christian Rigano se snalazi

Ikona s terena sad radi na gradilištu: "Ponosim se što sam zidar"

Midhat Šljivak

"Bog prašta, Riga ne", riječi su koje su dugo stajale na jednom zidu u Firenci. One su bile posvećene nekadašnjem napadaču Fiorentine Christianu Riganu koji je fudbal života igrao u ovom klubu u periodu od 2002. do 2006. godine. Rešetao je snažni napadač mreže širom Italije, a sada su ga italijanski novinari pronašli na gradilištu gdje radi kao zidar.

Majstor za golove s početka ovog stoljeća Christian Rigano daleko je od fudbala. Nekadašnja zvijezda Firoentine i Messine danas ima 49 godina i radi kao zidar.

Na jednom gradilištu su ga prepoznali novinari Corriere della Sera, a on ih je s osmijehom dočekao.

"Da, ja sam Christian Rigano", istakao je uz osmijeh nekadašnji napadač i nastavio je priču:

"Ono to znam raditi u životu su davanje golova i zidanje. Nakon završetka karijere vratio sam se svom poslu. Ponosan sam na to. Volim da gradim i popravljam stvari, jer, ja sam to."

Oglasi

Ističe kako je u karijeri zarađivao dobro, no nedovoljno da bi se neka značajnija cifra 'spakovala' u štek.

"Dobro sam zarađivao, ali sam u cijeloj karijeri zaradio onoliko koliko danas prosječni igrači zarade za dva ili tri mjeseca. Zbog toga moramo da se vratimo na posao".

Rigano s pažnjom prati današnji fudbal. Međutim, on mu ne paše kao što je to bio slučaj tokom njegovog igranja.

"Volim fudbal, ali ne sviđa mi se ovaj današnji koji je skrojen od sponzora. Ja sam staromodan, kao i u poslu. Daj mi parče zemlje i dvojicu kolega s kojim mogu da sagradim kuću. Meni nedostaje svlačionica, rasprave i šale. To je srce fudbala. Imao sam čast igrati protiv igrača kao što su Del Piero, Batistuta..."

Oglasi

Izdvojio je najljepši trenutak u karijeri. Sjeća se 12. septembra 2004. godine na Olimpicu.

"Bio je to dramatičan trenutak. 12. septembar Olimpico, debitujem u Seriji A s 30 godina kao kapiten u dresu Fiorentine. A onda nakon 20 minuta sam se teško povrijedio. Bilo je to veoma loše."

Onda je dres Viola zamijenio ekipom Messine. Tamo je također bio nezaustavljiv, očekivao je poziv u reprezentaciju od Roberta Donadonija, no on nikada nije došao.

"Nikad nisam dočekao taj poziv. Još uvijek ne znam zašto", završio je Rigano.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Rigano je pored Fiorentine i Messine igrao još za Empoli, Levante, Sienu, a karijeru je okončao 2011. godine.

Oglasi