Cimirot o prekidu belgijske lige, koronavirusu, Premijer ligi... Kako god okreneš, Sarajevo je prvak

Bh. reprezentativac govorio za SportSport.ba

Cimirot o prekidu belgijske lige, koronavirusu, Premijer ligi... Kako god okreneš, Sarajevo je prvak · Intervju

Bosanskohercegovački reprezentativac Gojko Cimirot već nekoliko godina fudbalski hljeb zarađuje igrajući u Belgiji, zemlji koja je ovih dana teško pogođena virusom Covid-19.

Kako veznjak Standarda iz Liegea kaže u razgovoru za SportSport.ba, svakodnevno se u Belgiji registruje po 1.000 novih zaraženih i ta zemlja je trenutno na vrhuncu pandemije.

Ipak, ono što je daleko zanimljivije iz sportskog ugla je činjenica da su čelnici Saveza odlučili prije nekoliko dana prekinuti Jupiler League i proglasiti Club Brugge za šampiona.

Bila je to prva jača liga koja je donijela takvu odluku, a UEFA je na to žestoko reagovala. Odmah je stigao dopis da belgijski klubovi neće moći igrati u evropskim takmičenjima sljedeće sezone ako liga ne bude odigrana do kraja. Ne samo belgijski, nego klubovi iz bilo koje druge evropske zemlje. Time je UEFA jasno stavila doznanja svim savezima da ne slijede primjer Belgije i Fudbalskom savezu Belgije da bi trebao poništiti takvu odluku.

Cimirot kaže kako će novi sastanak tamošnjih čelnika saveza biti održan za pet dana te da bi tada trebala biti donešena nova odluka. Ipak, sve zavisi od belgijske Vlade...

"Prvo su rekli da je definitivno prekid i da je Club Brugge prvak. Onda se javila UEFA i saopštila to što je saopštila. 15. aprila bit će održan novi sastanak i tada bi trebala biti donešena konačna odluka. Ipak, sve zavisi od Vlade. Ako Vlada ne bude dala dozvolu da se igra, onda to i UEFA mora poštovati. S druge strane, ako bude dala zeleno svjetlo, mi ćemo igrati", pojašnjava bh. fudbaler.

Govori i o aktuelnoj situaciji s virusom Covid-19. Iz dana u dan je sve više zaraženih, građani se pridržavaju mjera...

"Svaki dan je sve vise zaraženih, barem po hiljadu dnevno... Ali, kažu da smo sada na vrhuncu pandemije. Vidjet ćemo... Što se tiče građana, dobro se pridržavaju onoga što Vlada preporučuje. Šetaju po danu gradom, ali s rukavicama i maskama, a navečer rijetko ko izlazi".

Kao i ostali fudbaleri, Cimirot dane provodi pokušavajući zadržati fizičku spremu.

"Dobili smo programe svi od kluba i toga se pridržavamo. Trčim gotovo svaki dan, a ostale izlaske vani svodim samo na one koji se moraju obaviti."

Cimirot bio volio da se liga nastavi...

"Naravno da bih volio, ali nije do mene. Ako se steknu uslovi za igru, svi bi jedva dočekali da igramo. Trenutno niko od igrača nije 'pozitivan', svi se dobro čuvamo", poručuje on.

Covid-19 je pokvario i reprezentativno okupljanje. Naš državni tim trebao je krajem marta igrati play off za plasman na Euro protiv Sjeverne Irske, ali koronavirus je to pomjerio za septembar.

"Krivo mi je zaista što se tako desilo. Lijepo je doći na okupljanje, lijepo se druzimo... To nam svima nedostaje proteklih mjeseci. Ipak, s druge strane, trebamo se prisjetiti da smo imali dosta povrijeđenih igrača. Činjenica da će se svi oni oporaviti do septembra je veliki plus za nas. Također, minus bi nam bio i da smo igrali bez publike. Znamo koliko nam znači podrška naših navijača."

Nekadašnji veznjak Sarajeva prati i Premijer ligu BiH kada god je u mogućnosti. Zna se koga bi na kraju sezone volio vidjeti na prvom mjestu...

"Pratio sam Premijer ligu dok je trajala kada sam god bio u prilici. Sarajevo je lider na tabeli, mislim da će tu ostati ako se sezona nastavi. S druge strane, ako se sezona prekine svejedno će biti prvak. Dakle, kako god se okrene Sarajevo je prvak", poručuje popularni Cimi uz osmijeh.

Za kraj poslao je i poruku bh. građanima.

Potražite više informacija na temu Jupiler league:

"Ostanite u kući, pridržavajte se mjera koje propisuju nadležni organi. Čini mi se da bi i ovo moglo brzo proći".

Svemu dodajmo i podatak da je ekipa Standarda iz Ligea bila na 5. poziciji u trenutku prekida belgijske lige.

Top Komentari

Ivica_Osim8
Haha cuo sam da će i kup osvojiti
3 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije