Šta je uradio jedini čovjek kojem se Ronaldinho izvinio na meču? Perez ga nikad nije prežalio

Bio je neustrašiv

Šta je uradio jedini čovjek kojem se Ronaldinho izvinio na meču? Perez ga nikad nije prežalio

Admin Čaušević

Claude Makelele je sigurno jedan od najboljih defanzivnih veznih u historiji fudbala. 

Makelele je rođen u Kongu prije 49 godina, a svoje prve fudbalske korake je napravio u Evropi. Počeo je u Brestu i Sporting Melunu, poslije čega je uslijedio transfer u Nantes.

Za Nantes je debitovao 1992. godine, a tri sezone kasnije postao i prvak poslije čega je uslijedio transfer u francuskog giganta, Marseille.

Nakon Azurne obale odlazi u Galiciju gdje potpisuje za Celtu gdje je igrao s nekim zvučnim imenima kao što su Mostovi, Karpin i Gutavo Lopez. Sa Celtom je stigao do četvrtfinala Kupa UEFA 2000. godine.

Dobrim partijama je privukao pažnju Reala. Florentino Perez ga je želio svim silama, ali ga Celta nije puštala sve dok nije odbio da trenira dok u klubu iz Viga nisu pustili te su Francuza pustili da se pridruži Galaktikosima za 14 miliona.

Claude Makelele's Agent Has A Brilliantly Scummy Story About Forcing His  Transfer To Real Madrid

Oglasi

U Madridu je osvojio niz velikih trofeja uključujući i Ligu prvaka, ali zbog neslaganja njegovog menadžera Marca Rogera i Florentina Pereza došlo je vrijeme za rastanak. Tražili su šest miliona eura po sezoni, na što Perez nije pristao.

Sve je završilo sjajnim transferom u Chelsea Romana Abramovicha. Ruski tajkun je za tada prvog defanzivnog veznjaka svijeta iskeširao 20 miliona eura.

Makelele je bio fenomenalan na Stamford Bridge gdje je 2004. godine izabran za najboljeg igrača Chelseaja, a posljednje tri godine karijere je proveo u PSG-u.

Bio je pravi razarač u veznom redu, nije se plašio da uđe u bilo kakav duel. Rijetki su ga uspjevali nadmudriti, među njima je i Ronaldinho.

"Jednom sam prišao Ronaldinhu i rekao sam mu da pokazuje lijepe manire prilikom driblinika, a ne trikove sa Play Stationa jer ću ga u protivnom poslati u bolnicu", prisjetio se Makelele prije nekoliko godina.

Oglasi

"Znate li šta je on uradio? Izvinio mi se i tražio da mu oprostim."

Iako visok svega 174 centimetra djelovao je neustrašivo. Imao je čvrste i snažne noge te ga je krasilo odlično pozicioniranje i prekidanje protivničkih napada.

Poznata je i anegdota kada je francuski veznjak nastupao za Nantes gdje je tadašnji trener Jean-Claude Suaudeau zbijao šale na račun njegovog penisa.

"Pogledajte taj rep kojeg ima između nogu. Vjerovatno tokom seksa njegova djevojka trpi nevjerovatnu bol", šalio se Suaudeau na račun sjajnog veznjaka.

Međutim, u tom trenutku trener Nantesa nije ni slutio da Makelele izlazi sa njegovom kćerkom, tako da mu ove šale vjerovatno na kraju nisu bile nimalo smiješne.

Swansea City appoint Claude Makelele to coaching staff - Eurosport

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Nakon okončanja karijere okrenuo se trenerskom poslu. Bio je asistent u PSG, a radio je samostalno u Bastiji i Eupenu gdje nije imao ogroman uspjeh.

Trenutno je angažovan u Chelseaju kao mendotra mladim te je zadužen za kontrolisanje mnogih igrača Plavaca koji su na posudbi kao što je to bio slučaj sa Trevohom Chalobahom što je na kraju dalo rezultat te je sada ovaj fudbaler postao standardan u ekipi Thomasa Tuchela.

Zaprati Real Madrid, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Real Madrid Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

denimen9
Gravesen je Kroos za Makelelea
0 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi