"11 mi godina, gladujem i plačem, majke nema mjesecima, ismijavaju me da sam mršav, a onda..."

Ispovijest najboljeg fudbalera svih vremena

"11 mi godina, gladujem i plačem, majke nema mjesecima, ismijavaju me da sam mršav, a onda..."

A. Čaušević

Za mnoge je najveći fudbaler svih vremena. Kao dijete je gladovao, živio je od danas do sutra daleko od svoje porodice. Ali za njega riječ "odustati" nije postojala i zbog toga je danas istinskih sportski uzor za mnoge i to s punim pravom.

Cristiano Ronaldo je u ponedjeljak proslavio 39. rođendan. Sada svojoj djeci može priuštiti sve ono što njemu nisu mogli njegovi roditelji.

Slavni Portugalac je imao teško djetinjstvo. Porodica je živjela jako teško. Majka Dolores ga je željela podbaciti, dok mu je otac Jose bio nasilnik i alkoholičar.

Prije nekoliko godina je ispričao početak svoje fudbalske priče nešto što može biti zvijezda vodilja svim onim koji sanjaju da će jednog dana postati vrhunski fudbaleri.

Dolores je čak željela abortirati sa Cristianom Ronaldom

"U to vrijeme nismo imali novca, život je bio težak na Madeiri, ali kad si dijete nije te briga za novac, bilo mi je važno da se osjećam zaštićeno i voljeno od svoje porodice.

"S nostalgijom se sjećam tih trenutaka. Fudbal mi je dao sve, ali me i odveo od kuće i možda još nisam bio spreman. Imao sam 11 godina kada sam se preselio u Lisabon igrati za Sporting, bio je to najteži trenutak u mom životu."

Oglasi

"Ali to je bila prilika da slijedim svoj san. Otišao sam, plakao sam skoro svaki dan. Još uvijek sam bio u Portugalu, ali osjećao sam se kao da sam u drugoj zemlji, s drugačijim naglaskom i kulturom."

Ronaldo se danas s punim pravom smatra najboljim igračem u historiji

"Nisam poznavao nikoga, moja porodica je mogla priuštiti da me posjeti samo jednom u četiri mjeseca. Patio sam svaki dan, iako sam znao da na terenu radim stvari koje druga djeca ne mogu."

"Jednom sam čuo dječaka kako kaže drugome: 'Jesi li vidio što je uradio? Stvarno izgleda kao zvijer...'. Počeo sam to stalno slušati, čak i od trenera. Ali uvijek je neko rekao: 'Da, ali šteta što je tako mali.'"

"Bio sam jako mršav, nisam imao mišića. Tako sam s 11 godina odlučio svaki dan raditi više od svih ostalih. Prestao sam razmišljati kao dijete, znao sam da imam mnogo talenta, počeo sam trenirati kao da moram postati najjači na svijetu."

"Počeo sam gladovati, nakon poraza, nakon pobjeda koje su trebale postati početna točka. Sjećam se da sam s 15 rekao prijatelju: 'Vidjet ćeš, jednog dana ću biti broj jedan na svijetu'."

Oglasi

"Počeo se smijati. Nisam čak ni bio dio prve ekipe lisabonskog Sportinga, ali sam bio siguran u sebe."

I Ronaldo je zaista uspio. Sada kada ima punih 39 godina može se reći i da je nadmašio svoje snove. U karijeri je postigao čak 873 gol i sigurno se neće zaustaviti na toj brojci."

Pored što ima nevjerovatnu statistiku uzeo je i pet Zlatnih lopti, isto toliko titula Lige prvaka kao i Evropsko prvenstvo sa Portugalom što mu je kako je i sam priznao najdraži pehar.

Prije nekoliko godina vraćajući se na rodno ostrvo Madeiru kada je sletio na aerodrom se odlučio se fotografirati ispred panorame Funchala sa svim pojedinačnim osvojenim trofejima. A onima koji su ga podsjetili da ima "dar" odozgo, Cristiano je odgovorio:

"Blagoslovljen sam talentom, ali sam naporno radio kako bih maksimalno iskoristio ovaj dar."

Top Komentari

user1676560946
Najboljeg svih vremena ??????, lik nije ni medju top 5 ikada kada pitate 90% profes igraca i top 20 trenera ga ne stavlja medju top 5, jedino djecurlija i instagram zaludjenici ga nazivaju najboljim ??? svasta
1 2
Manager
"Počeo sam gladovati, nakon poraza, nakon pobjeda koje su trebale postati početna točka" ???
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi