Nijemci do sad platili više od 2 milona eura: Slijedi li novi odlazak iz Premijer lige u Bundesligu?

Ljetni prijelazni rok je sve bliže

Nijemci do sad platili više od 2 milona eura: Slijedi li novi odlazak iz Premijer lige u Bundesligu?

A. Čaušević

Kraj sezone znači i nagađanja o potencijalnim transferima za ljetni prijelazni rok. Već sedmicama jedno ime je poprilično aktuelno i odlazak iz Premijer lige BiH je poprilično izgledan. 

Rijetke su prilike kada fudbaleri direktno odlaze iz Premijer lige u neku od Liga petice, posljednji koji je to uradio bio je Halid Šabanović. Defanzivac je prošlog ljeta iz Sarajeva prešao u Angers koji je u međuvremenu ispao iz francuske Ligue 1.

Upravo bi Sarajevo moglo realizovati i naredni transfer u neku od Liga petice i to u Bundesligu, odnosno najčešćeg kupca u Premijer ligi kada su u pitanju najjače fudbalske lige Starog kontinenta.

Poslije fenomenalne sezone u Bordo dresu interes sa za Dala Varešanovića raste iz dana u dan. Olimpija ga drži na radaru već mjesecima, ali posljednjih sedmica se uključilo još niz klubova.

Varešanović je prema interesu stranih klubova trenutno najtraženiji igrač iz Premijer lige

"Desetku" premijerligaša sa Koševa u svojim redovima između ostalih žele LA Galaxy i Bochum koji je na pragu ostanka u Bundesligi.

Bochumu u posljednjem kolu treba pobjeda nad Bayer Leverkusenom te kiks Stutgarta protiv Hoffenheima ili poraz Augsburga protiv Borussije Moencengladbach. U nekim kombinacijama i bod može biti dovoljan za razigravanje protiv trećeplasirane ekipe Cvajte.

Oglasi

U slučaju opstanka klub koji nosi nadimak "Nepremostivi" bi krenuo po Varešanovića i sigurno bi morao izdvojiti oko pola miliona eura što je za bh. prilike odlična cifra.

Sarajevo sa 22-godišnjakom ima čvrst ugovor do 2025. godine što klub iz Titove garantuje sigurnu pregovaračku poziciju, ne samo u slučaju Bochuma već sa bilo kojim drugim klubom.

U prošlosti su između ostalih četiri poznata lica sa premijerligaških terena otišlo direktno u Bundesligu. Prvi je to uradio Džemal Berberović, legendarni defanzivac Sarajeva je sa 22 godine prešao u Bayer Leverkusen iako sa apotekare nije odigrao niti jedan zvaničan meč.

Nezvanične informacije govore da je Werder svojevremeno za Husejinovića izdvojio oko 900.000 eura

U BiH je kupovao i Wolfsburg, još 2003. godine kada je doveo Mirka Hrgovića iz Širokog Brijega. Bivši reprezentativac je nezvanično plaćen 800.000 eura.

Pet godina kasnije uslijedio je transfer Saida Husejinovića iz Slobode u Werder i to za 900.000 eura, ali današnji fudbaler Tuzlaka nije ostavio dubog trag u klubu iz Bremena.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Posljednji transfer iz Premijer lige u Bundesligu desio se prije pet godina kada je Zrinjski prodao Marijana Ćavara Eintrachtu za 400.000 eura. Veznjak se u međuvremenu vratio u BiH i nosi kapitensku traku Širokog Brijega.

Dakle, nezvanične informacije govore da su klubovi iz Bundeslige na igrače iz bh. prvenstva do sada izdvojili više od četiri miliona KM. Eventualnim transferom Varešanovića ta cifra bi sigurno narasla za još milion KM.

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Drakula
Svi na aparatima. Samo Sarajevo pravi posao u ovoj ligi
3 0
nakopitam
Sarajevo je jedini BH klub koji nesto vrijedi i ima kakvu takvu reputaciju. Oni jedini mogu prodavati a bogami i kupovati igrace po Europi. Ako zrinjski nastavi ovako da radi za 5-6 godina bi i oni mozda mogli polako da napreduju
2 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi