Dalić pohvalio mnoge, ali i zaprijetio; Kovačić najavio borbu za trofej!

Nakon trijumfa u Bursi

Dalić pohvalio mnoge, ali i zaprijetio; Kovačić najavio borbu za trofej!

Eldar Ganibegović

Nakon remija protiv Velsa, Hrvatska je sinoć upisala prvu pobjedu u kvalifikacijama za EURO, a svoje utiske iznijeli su selektor i junak utakmice.

U drugom kolu kvalifikacija za EURO, Hrvatska je kao gost u Bursi sinoć savladala Tursku s 0:2, a oba je pogotka postigao Mateo Kovačić u prvom dijelu igre.

Tako su Vatreni saprali gorak ukus koji je ostao nakon  što im je Vels na Poljudu u prvom kolu u 93. minuti otkinuo bod, odnosno uskratio ih za dva, zabivši za 1:1. 

Nakon utakmice u Turskoj Dalić je objasnio promjene u sastavu zaprijetivši da opuštanja kod igrača ne smije biti, ali je mnoge i izdvojio i pohvalio.

"Čestitam momcima na sjajnoj pobjedi, pokazali su snagu, karakter i motiv nakon onog gola protiv Velsa. Livaković je imao sjajnih reakcija u prvom dijelu.

Nije lako doći tu pred 50 hiljada ljudi i pobijediti. Protiv Velsa nije bilo sreće, ali bili smo dobri. Igrali smo s dobrim i motivisanim protivnikom. Zabili smo dva gola, možemo biti sretni, a i ovo je odlična priprema za Ligu nacija.

Oglasi

Znali smo da su Turci opasni po desnoj strani. Stanišić je bio dobar, pravovremen, Pašalić također. Barišić i Perišić su sjajno čuvali Undera. Konkurencija je jako bitna u reprezentaciji. Ne želim da imamo komfor. Želim da svi mogu ući i donijeti prevagu. Imamo širok kadar i niko se ne smije opustiti.

Naš vezni red je igrao dobro, ali je imao nekih svojih grešaka, mogli smo tu biti kažnjeni, ali, srećom, nismo primili gol. Kova kad da, uvijek da dva gola. Bio je sjajan danas, bilo ga je svugdje. Ovo je bio pravi Kovačić", istakao je Dalić.

Za Hrvatsku nema kvalifikacija do septembra, jer će u junu igrati final-four Lige nacija i Kovačić je najavio borbu za zlato. Realno, imaju dvije utakmice i nemaju šta da izgube. Ko zna, možda nakon dvije medalje na Mundijalima Hrvatska osvoji i prvi trofej.

"Igrali smo dobru utakmicu pod kontrolom, imali smo par izgubljenih lopti koje ne smijemo dozvoliti. Livi nas je vadio u dvije-tri situacije. Nisu nam mogli ništa osim iz naših grešaka, kojih je danas bilo previše. Ali možemo biti zadovoljni. Imao sam u prošloj utakmici nekoliko prilika, ali nije me išlo. Danas su ušle.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Ne volim odgovarati na pitanje je li ovo moja najbolja utakmica. Ne znam. Modrić? Ima još Luka za igrati, siguran sam. Izgleda kao mladić. Ima on jedan EURO još za odigrati, a vjerujem i jedno Svjetsko. Idemo pozitivni u Ligu nacija. Zašto ne pokušati osvojiti zlato tamo?", rekao je Mateo Kovačić za Novu TV nakon utakmice.

Podsjetimo, Hrvatska će u polufinali Lige nacija igrati protiv Nizozemske 14. juna. U drugom polufinalu sastaju se Italija i Španija i vidjet ćemo koliko Vatreni mogu u ovom takmičenju. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi