Raspad Jugoslavije ih je odveo do najvećeg uspjeha ikada, a oni natjerali FIFA-u da promijeni fudbal

Pravilo fudbal više nije isti

Raspad Jugoslavije ih je odveo do najvećeg uspjeha ikada, a oni natjerali FIFA-u da promijeni fudbal

A. Čaušević

Reprezentacija Jugoslavije predvođena Ivicom Osimom je bila među glavnim kandidatima za osvajanje titule prvaka Evrope 1992. godine. 

Na proljeće te godine počeo je raspad Jugoslavije, prvo se otcijepila Slovenije, zatim Hrvatska, pa i Bosna i Hercegovina. Sve to je značilo da od nastupa Jugoslavije na Evropskom prvenstvu neće biti ništa. 

Kada je u maju 1992. godine Ivica Osim u srcu Beograda pustio suzu radi agresije na Sarajevo i podnio ostavku na mjesto selktora Jugoslavije, tada se po automatizmu ugasila i jedna nevjerovatna generacija predvođena Zvonimirom Bobanom, Dejanom Savićevićem, Refikom Šabanadžovićem, Robertom Prosinečkim i drugim je nestala sa scene. 

Te Osimove suze su nagovijestile ono što će uslijediti. UEFA je odlučila da isključi Jugoslaviju sa Evropskog prvenstva, pa je na završnu smotru ni kriva ni duža otišla Danska.

Danci će tada u Švedskoj doći do najvećeg uspjeha u historiji. Senzacionalno su postali prvaci Evrope kada su u finalu pobijedili tada zaista sjajnu Njemačku.

Međutim, još uvijek se priča o načinu na koji su došli do titule. Peter Schmeichel i saigrači su maksimalno zloupotrebljavali pravilnik. Naime, tada je golman nakon dodavanja saigrača mogao uzeti loptu u ruke.

U finalnom meču Nijemci nisu imali odgovora na taktiku da saigrač vrati Schmeichelu loptu, on čeka koliko može protivnika, i kada mu protivnik priđe loptu bi uzimao u ruke i ispucavao.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Nakon te utakmice FIFA i UEFA su odmah promijenila pravila pa je od sezone 1992/93 bilo strogo zabranjeno uzimanje lopte u ruku nakon namjernog i očiglednog dodavanja saigrača. 

Nema dileme da je uvođenjem tog pravila fudbal promijenjen za sva vremena.

Top Komentari

user1579409590
Kad stavis TRI KONJA da vladaju u bivsoj Jugoslaviji a onda dodje do rascepljanja i Rata.. Koji smo mi samo Narod pokvareni.. Zivimo od lazi, lopovluka i prevare..
4 2
Sliver
Cuj ovog Causa kralja, Ivica plakao "RADI" agresije. LoL
1 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi