Još jedan reprezentativac: Nakon Hrvatske i Srbija budućnost gradi na igračima porijeklom iz BiH

Selektor Stojković najavio

Još jedan reprezentativac: Nakon Hrvatske i Srbija budućnost gradi na igračima porijeklom iz BiH

A. Čaušević

Veliki broj je sportista koji su rođeni ili vode korijenje iz Bosne i Hercegovine, a da su u prošlosti nastupali ili i dalje nastapaju za selekciju Hrvatske. Istim primjerom počinje da se vodi i Srbija. 

Najuspješniji fudbalski selektori u historiji Hrvatske Zlatko Dalić(Livno) i pokojni Ćiro Blažević(Travnik) su rođeni u BiH, dok je dosta i fudbalera, ali i ostalih sportista koji su sa dosta uspjeha nastupali za hrvatske selekcije.

U prošlosti su to radili između ostalih Mario Stanić, Boris Živković, a sada se sadašnjosti i budućnosti hrvatskog fudbala smatra defanzivac Josip Šutalo koji je rođen u Čapljini.

Izgleda da istim stopama kreće i fudbalska selekcija Srbije. Golman Vladan Kovačević je već "kaparisan", a prema svemu sudući uskoro isto čeka još jednog igrača koji vodi porijeklo iz BiH.

Kako sada stvari stoje novi član reprezentacije Srbije postat će Darian Maleš, 21-godišnji ofanzivac koji je ugovorom vezan za Inter.

Maleš ove sezone igra na posudbi u Bazelu. U dresu švicarskog velikana pruža odlične partije kako u prvenstvu tako i Konerencijskoj ligi.

Oglasi

Maleševi roditelji su rođeni u BiH, a talentovani ofanzivac je prošao sve omladinske selekcije Švicarske. A izgleda da se opredijelio za seniore Srbije.

Fudbaler koji je za milanske Nerazzurre vezan do ljeta 2025. godine će pravo nastupa za Srbiju imati od juna te će selkedotru Draganu Stojkoviću biti dostupan za drugi dio kvalifikacija.

U Srbiji su u posljednje vrijeme jako aktivni po pitanju angažovanja reprezentativaca iz inostranstva jer su osim Kovačevića pod zastavom Srbije još odlučili nastupati Lazar Samardžić, Srđan Babić, Stefan Mitrović i Mile Svilar.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Nešto slično radi i Bosna i Hercegovina i to poprilično uspješno pošto je u posljednje vrijeme niz fudbalera rođenih van granica BiH pristalo igrati za Zmajeve. 

Posljednji primjer je svakako talentovani veznjak Rome Benjamin Tahirović, od ranije su tu Amar Dedić, Jusuf Gazibegović, Anel Ahmedhodžić te Dennis Hadžikadunić. Prije nekoliko dana su Austrijanci najavili i da će talentovani Adis Jašić igrati za BiH.

Top Komentari

Milfhunter
Čemu svaki put dramatični naslovi, Srbija je ukrala igrača Švicarskoj a ne BiH, i neka svatko igra za koga hoće, ovakvih tekstova ima najmanje 100 godišnje. Ne može svaki igrač koji ima porijeklo iz BiH igrati za BiH. Nije logično, koga privoliš dobrodošao, tko ne želi ne treba uopće pisat o njemu.
3 0
Arnel925
Boli nas taki
1 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi