Potpisao ugovore s preko 3.000 fudbalera, ali jedan transfer će pamtiti dok je živ

Obišao cijeli svijet zbog njega

Potpisao ugovore s preko 3.000 fudbalera, ali jedan transfer će pamtiti dok je živ

Endin Čaušević

Za Davida Barnarda mnogi od vas sigurno nisu ranije čuli, ali riječ je o čovjeku koji je skoro cijeli svoj život u fudbalu. Radi preko 20 godina za Chelsea i zadužen je za potpise novih igrača i uspio ih je napraviti preko 3.000, no jedan od transfera u londonski klub će pamtiti dok je živ.

Barnard je u Chelseaju još od 2002. godine i već odavno u ovom klubu obavlja funkciju direktora fudbalskih operacija, te je direktno uključen u proces svakog igrača koji dolazi na Stamford Bridge.

Od dolaska na ovu funkciju Barnard je potpisao preko 3.000 fudbalera za Chelsea, a u taj broj uključeni svi od omladinaca do članova prvog tima londonskog kluba.

Dolasci igrača u Chelsea drastično su povećani kada je Roman Abramovič preuzeo kormilo ovog kluba, ali isto se nastavilo i dolaskom Todda Boehlyja koji je nedavno naslijedio Abramoviča.

Chelsea club secretary David Barnard to avoid MK Dons FA Cup tie as former  Wimbledon chief focuses on deadline day | Daily Mail Online

Posao Barnarda se nakon dolaska Abramoviča itekako povećao i ni slutio nije da će u karijeri učestvovati u potpisima preko 3.000 fudbalera za Chelsea.

Oglasi

Međutim, jedan od transfera londonskog kluba on će pamtiti dok je živ jer je obišao skoro cijeli svijet samo da bi jednog igrača na kraju Chelsea uspio registrovati i dovesti na Stamfrod Bridge.

U pitanju je španski veznjak Oriel Romeu oko kojeg se Barnard itekako namučio da potpiše ugovor, ali na kraju on nije baš opravdao očekivanja u Chelseaju. Za ovaj klub potpisao je na ljeto 2011. godine kada je napustio omladinsku školu Barcelone, a Kataloncima je plaćeno za njega oko pet miliona eura.

Barnard je otkrio šta se dešavalo tokom tog procesa oko potpisa i objasnio šta je sve morao da uradi kako bi Romeu na kraju potpisao na Chelsea.

"Prije 11 godina su stvari bile dosta drugačije. Morao je igrač biti tu da potpiše ugovor, niste mogli slati mail ili fax da on onda vrati potpisan ugovor. Moralo se sve uživo uraditi. Zbog toga neću zaboraviti nikada taj transfer Romeua", priča Barnard i nastavlja.

"Pregovori su počeli dok sam bio u Maleziji, a onda sam otišao na Tajland jer smo tu bili na predsezonskoj turneji. Dogovor s Barcelonom i transakcija urađena je dok sam bio s ekipom u Hong Kongu. Trajalo je to kao što vidite poprilično dugo".

Oglasi

"Kada smo sve dogovorili vratio sam se u London da pokupim potrebnu papirologiju koju je on trebao da potpiše. Onda sam išao za Madrid, ali je Romeu već bio na U20 Mundijalu u Kolumbiji zbog čega sam morao da idem i tamo".

Chelsea midfielder Oriol Romeu has medical at Southampton ahead of transfer  - Eurosport

"Sjećam se kada sam došao u Bogotu u hotel tu su bila dva naoružana čovjeka. Nosili su mi torbu i ispratili do hotela. Kada sam došao u sobu upalio sam TV i prvo što sam vidio jesu mrtva tijela po ulicama jer je tada bio neki haos kod njih. Nisam stigao ni da večeram kako treba, pojeo sam M&M i sve što je bilo u frižideru u sobi".

"No, tu nije bio kraj. Iz Bogote sam morao u grad Manizales gdje je bila ekipa Španije. Konačno sam tu završio sve i Oriol je potpisao ugovor. Vratio sam se u London da predamo papirologiju, a potom sam opet išao da se priključim ekipi na pripremama. Već par dana kasnije završavali smo drugi transfer".

Romeu je za Chelsea odigrao tek 33 utakmice i pokazao se kao veliki promašaj. Klub je napustio 2015. godine i igrao nakon toga dosta uspješno za Southampton.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Image

Ovaj 31-godišnji veznjak trenutno je član Girone u koju je stigao prošlog ljeta upravo iz Southamptona u kojem je proveo čak sedam sezona. Ove sezone upisao je 23 nastupa za Gironu i dao je jedan gol.

Zaprati Chelsea, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Chelsea Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi