Posljednji izlazak na travnjak fudbalske ikone - Kiša je sakrila suzu u oku majstora
David Silva se zvanično oprostio od fudbala

David Silva nagrađen ovacijama

Posljednji izlazak na travnjak fudbalske ikone - Kiša je sakrila suzu u oku majstora

Midhat Šljivak

Legendarni David Silva (38) večeras je na fenomenalan način ispraćen u penziju na meču Real Sociedada i Real Madrida koji se igra u San Sebastianu.

David Silva je u proteklih 15-ak godina važio za jednog od najboljih veznih fudbalera svijeta. Većinu karijere proveo je u Manchester Cityju, gdje je postao ikona kluba, a karijeru je odlučio okončati u Real Sociedadu.

Posljednje tri godine nastupao je za Real Sociedad. Namjeravao je igrati i ovu sezonu, te se na terenu oprostiti od svoje najveće ljubavi, no teška povreda ga je u tome spriječila.

On je u julu prošle godine pokidao ligamente koljena. Ubrzo je objavio kraj karijere, da bi mu se klub večeras na meču protiv Real Madrida odlučio zahvaliti na svemu.

Kompletan stadion u San Sebastianu je ustao na noge kada je spiker najavio izlazak Silve na teren, a igrači oba tima su mu napravili špalir i pozdravili su istinsku legendu španskog fudbala.

Naravno, nije moglo bez emocija. Pala je tu poneka suza koja se od kiše nije mogla lako uočiti.

Oglasi

Silva je izveo i početni udarac na ovom meču, posljednji put je pozirao sa saigračima iz Real Sociedada, a zatim je otišao u fudbalsku vječnost.

Profesionalnu karijeru David Silva je počeo u Valenciji, gdje je bio član i omladinskih kategorija. Dvije sezone bio je na posudbama u Eibaru i Celti.

2010. godine je potpisao za Manchester City. Deset godina je ostao član Građana, igrao je vrhunski fudbal i dobio je statuu ispred Etihada zbog svega što je napravio.

Oglasi

Na terenu je bio istinski velemajstor. Za mnoge je bio nezaustavljiv i dosta je onih koji vjeruju da je jedan od najboljih španskih veznjaka ikad.

Statistika Davida Silve

Najviše utakmica u karijeri David Silva je očekivano odigrao za Manchester City. Dres Građana je obukao 436 puta uz učinak od 77 golova i 134 asistencije. Osvojio je 13 trofeja.

Za Valenciju je nastupio 168 puta, zabio je 32 pogotka i asistirao 36 puta. S ovim timom je uzeo trofej Kupa kralja.

Tokom tri godine u San Sebastianu nastupio je u 93 utakmice uz učinak od sedam golova i 18 asistencija. Također, kao i sa Šišmišima podigao je trofej Kupa kralja. 

Potražite više informacija na temu La Liga:

Odigrao je još 38 utakmica za Celtu i 11 za Eibar. Za tim iz Viga je zabio četiri, a za Eibar jedan pogodak.

U dresu reprezentacije Španije u 125 nastupa je postigao 35 golova. Dvostruki je prvak Evrope, a osvojio je i Svjetsko prvenstvo 2010. godine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi