Delije u Kolnu: Vodeni topovi na ulicama, škole zatvorene
Foto: EPA

Vanredno stanje

Delije u Kolnu: Vodeni topovi na ulicama, škole zatvorene

Koln će večeras ugostiti ekipu Crvene Zvezde u okviru grupne faze Lige Evrope. Navijači Kolna su u proteklom kolu napravili haos u Londonu, a sada je i policija u ovom njemačkom gradu u stanju pripravnosti, jer se i večeras očekuje burna noć.

Ipak, njemačka policija nije zabrinuta zbog navijača Kolna, već zbog simpatizera Crvene Zvezde, popularnih Delija.

Dolazak Delija u Koln je izazvao vanredno stanje u ovom gradu. Policajci su zauzeli položaje na svim željezničkim stanicama, trgovima i mjestima gdje bi se navijači beogradskog kluba mogli okupljati.

Njemački mediji ističu da je policija zabrinuta da bi Delije mogle praviti nerede, pa se trenutno na ulicama Kolna nalazi oko 2500 policajaca. Na lokalitetetu Heumarkta, dijela grada gdje se očekuje veliko okupljanje Delija, može se primijetiti veliki broj policijskih vozila, uključujući i dva oklopna vozila opremljena vodenim topovima.

Nijemci najviše strahuju od Ivana Bogdanova, navijača Zvezde koji se "proslavio" tokom gostovanja reprezentacije Srbije u Italiji 2010. godine, pa je ovaj navijač uhapšen čim je stigao u Koln. Bogdanov je uhapšen još jučer, a danas ujutro je pušten na slobodu.

Potražite više informacija na temu Super liga Srbije:

Navijači Zvezde su već izazvali nekoliko manjih incidenata u Kolnu, ali je, prema pisanjima tamošnjih medija, policija brzo reagovala i spriječila njihovo eskaliranje. U najvećem incidentu, koji je do sada zabilježen, ušestvovalo je po 50-ak navijača Kolna i isto toliko navijača Zvezde. 

Zanimljivo je da je jedna osnovna škola u distriktu Lindnthal ranije završila s radom, te da su njeni učenici poslani kućama, kako bi mogli sigurno stići do svojih domova, prije nego što tuda prođu navijači Zvezde, na putu do stadiona.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi