Huseinbašić tvrdi šta tvrdi, ali još uvijek nije izgubljen

Bez obzira što tvrdi da mu je san drugačiji

Huseinbašić tvrdi šta tvrdi, ali još uvijek nije izgubljen

E. Ganibegović

Denis Huseinbašić je nakon novog nastupa za U-21 selekciju Njemačke dao izjavu da mu je san zaigrati za A selekciju te zemlje i vjerovatno je izgubljen za Bosnu i Hercegovinu, no, da li je sve to baš tako?

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine je posljednjih godina dobila nekoliko sjajnih pojačanja u vidu fudbalera koji su rođeni i odrasli su van Bosne i Hercegovine.

To su prije svih Anel Ahmedhožić, Dennis Hadžikadunić, Adi Nalić, te Benjamin Tahirović koji je debitovao prije pet dana protiv Islanda. Sva četiri navedena fudbalera "odgojila" je Švedska i mogli su nastupati i za tu reprezentaciju.

Ako smo dobili četiri "bitke" protiv Šveđana, čini se da protiv Nijemaca gubimo kada je u pitanju veznjak Koelna, Denis Huseinbašić.

On je ove sezone eksplodirao u Koelnu i na taj način započeo ozbiljnu seniorsku karijeru. Selektor Faruk Hadžibegić i direktor reprezentacije BiH Zvjezdan Misimović, još prije Farukovog imenovanja, pokazali su interesovanje za njega. 

Kada je u novembru 2022. godine Huseinbašić pozvan u U-21 selekciju Njemačke za prijateljski meč s Italijom, Misimović je za SportSport.ba rekao da je sve u redu i da je Denis predao za pasoš Bosne i Hercegovine.

Oglasi

Tada je postigao gol na debiju, a prije nekoliko dana bio je strijelac i u svom drugom nastupu za U-21 selekciju Njemačke u prijateljskom susretu protiv Japana (2:2).

Na ljeto se igra U-21 Evropsko prvenstvo i ukoliko Huseinbašić tu nastupi za Njemačku, više neće imati pravo mijenjati reprezentaciju i do kraja karijere moći će igrati samo za Njemačku.

Prema novim FIFA-inim pravilima, ukoliko igrač stariji od 21 godine nastupi za bilo koju selekciju u zvaničnom susretu, više nema pravo mijenjati reprezentaciju.

Kako je još trećeg jula 2022. godine Huseinbašić napunio 21 godinu, to znači da bi nastupom na U-21 Evropskom prvenstvu i definitivno izgubio pravo igrati za Bosnu i Hercegovinu.

Takav primjer vidjeli smo u vidu Vladana Kovačevića koji je s 22 godine nastupao za U-21 selekciju Bosne i Hercegovinu, te stoga nema pravo da igra za Srbiju.

Oglasi

"Ako zaigram na Evropskom prvenstvu, sve je gotovo. Želim biti tu i dat ću sve od sebe za to. To će biti najljepši dan u mojoj karijeri", rekao je Huseinbašić.

"Moj cilj je da igram za seniorski tim Njemačke. Uvjeren sam da to mogu uraditi u narednih nekoliko godina", dodao je.

Međutim, sve dok i zvanično Huseinbašić ne bude izgubljen - nije izgubljen. Sjetimo se kako je Asmir Begović došao u reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Tada je selektor Zmajeva bio pokojni Miroslav Ćiro Blažević i pod njegovom selektorskom palicom Begović je debitovao za našem nacionalnom timu.

Golman Evertona ima 11 upisanih nastupa za U-20 selekciju Kanade i mogao je braniti i za tu zemlju, no na kraju je odluka pala na Bosnu i Hercegovinu.

Bio je itekako neodlučan, baš kao što je slučaj i s Huseinbašićem. Međutim, dok je u medijima govorio da želi braniti za Kanadu, istovremeno je završavao papirologiju kako bi zaigrao za naš nacionalni tim. Za nadati se da je takav slučaj i s Huseinbašićem. 

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Begović je debitovao u oktobru 2009. godine kada je dobio samo jedan jedini minut na gostovanju u Estoniji (0:2) i tako je zauvijek postao naš. 

Za sada je u reprezentativnoj karijeri Begović upisao 63 nastupa za Bosnu i Hercegovinu s kojom je igrao i na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. godine. 

Top Komentari

Edward NewGate
Sve pa i da se predomisli ja ga vise nikad ne bi zvao jer on nikad nece prolit kap znoja za nasu Bosnu, takvi igraci nam ne trebaju. I samo bih jos dodao u vezi Vladana Kovacevica, ta info provjerena ili lupetate?
1 2
BiH_Suomi
Koji ce nam qurac, cim se dvoumi ne treba, noga u pupe!
0 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije