Dogovorio transfer u Barcelonu, a argentinska vojska mu to zabranila i poslala ga u Bocu Juniors

Katalonci nisu odustajali od Maradone

Dogovorio transfer u Barcelonu, a argentinska vojska mu to zabranila i poslala ga u Bocu Juniors

Endin Čaušević

Legendarni Diego Maradona sigurno je jedan od najboljih fudbalera u historiji ovog sporta.

Maradona je bio nevjerovatan fudbaler i svojim potezima i golovima je oduševljavao fudbalski svijet. Zbog kontroverznog načina života sigurno nije ostvario sve što je još mogao, ali i pored toga je ostao jedan od najboljih igrača svih vremena.

On je ponikao u dresu Argentinos Juniorsa i u dresu ovog kluba je oduševio fudbalski svijet. Kao tinejdžer je već pokazao da je nevjerovatno talentovan i zaista poseban fudbaler.

Već tada je bio na meti mnogih klubova, a posebno Barcelone koja ga je pokušala dovesti još 1979. godine. Katalonci su tada poslali skaute u Buenos Aires koji su se oduševili kada su vidjeli Maradonu na djelu.

Odmah su poručili čelnicima Barcelone da moraju kupiti tog 18-godišnje čudo od igrača i oni su krenuli u akciju. S Argentinos Juniorsima su dogovorili transfer, ali je on stopiran u posljednji trenutak.

Iz Barcelone su danas objavili nakon 40 godina po prvi put šta se tada dešavalo. Transfer je tada zaustavila argentinska vojka koja je tada bila na čelu države, a oni su htjeli da Maradona ostane u Argentinci i zabranili su mu odlazak u inostranstvo.

Oglasi

Sami vrh države od Maradone je tražio da potpiše za Bocu Juniors i rekli su mu jasno da mu je to jedino rješenje. Maradona je početkom 1981. godine zaista otišao u Bocu gdje je postao najveća legenda ikad.

Međutim, Barca nije odustajala od njega. Pred sami početak Svjetskog prvenstva 1982. godine koje se igralo u Španiji uspjeli su da ga dobiju. Maradona je potpisao nekoliko dana pred početak Mundijala za Barcelonu, a taj potpis desio se na današnji dan prije tačno 40 godina.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Maradona je u Barceloni proveo dvije godine, ali nije baš bio na svom nivou. Govorio je često da je to bila greška u karijeri i kasnije je 1984. godine otišao u Napoli za koji je igrao sedam godina i bio je najveća legenda koju je ovaj klub ikada imao.

Nažalost, Maradona je preminuo 25. novembra 2020. godine u 60. godini života nakon komplikacija poslije operacije glave.

Zaprati Barcelona, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Barcelona Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

HarisADP
Ovo svak ziv zna ko je pravi poznavaoc fudbala
1 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi