Slijedi li najluđi mogući rasplet? Dinamo bi naredne sezone mogao birati u kojem takmičenju da igra!
Foto: Damir Krajac / CROPIX

Ukoliko osvoji oba takmičenja

Slijedi li najluđi mogući rasplet? Dinamo bi naredne sezone mogao birati u kojem takmičenju da igra!

Edmir Škorić

GNK Dinamo Zagreb sinoć je na Maksimiru sa 2:0 savladao PAOK i na dobrom je putu da izbori četvrtfinale Konferencijske lige.

Dinamo je, kako sezona odmiče, sve bolji i bolji. Prethodno su izbacili Betis, sada su blizu da eliminišu i PAOK, a istovremeno su "proradili" u HNL-u i vratili se u trku za titulu.

Nije nemoguće da Dinamo ode do samog kraja i čak osvoji Konferencijsku ligu, iako postoji niz jakih timova koji se ipak ispred zagrebačkog tima smatraju favoritima za trofej, a to su Aston Villa (odigrala 0:0 s Ajaxom u prvoj utakmici), potom i Fenerbahče Edina Džeke koji je sinoć razbio belgijski Union SG u gostima s 3:0, Lille, Sporting, Atalanta...

No, sudeći po dosad prilazanom u nokaut fazi Konferencijske lige, Dinamo se ne može otpisati. Ipak, fokus je i dalje na trofej u Hrvatskoj, odnosno odbranu naslova prvaka države. Hajduk i Rijeka konačno su "zakuhali" stanje u vrhu i Modri nisu dominanti kao ranije, ali u posljednje vrijeme su najviše pokazali od sva tri rivala.

Oni najoptimističniji na Maksimiru maštaju o osvajanju i HNL-a i Konferencijske lige, a to bi dovelo do nevjerovatnog raspleta. Osvajač Konferencijske lige ima zajamčen plasman u grupnu fazu Evropske lige, dok prvak Hrvatske ide u pretkolo Lige prvaka.

Oglasi

Stoga je mnogima nejasno gdje bi Dinamo igrao ako bi osvojio oba takmičenja. Naime, u slučaju osvajanja ove duple krune, Dinamo bi birao u kojem od evropskih kupova će nastupati naredne sezone.

Svaki od izbora ima dobre i loše strane. Ako se odluči za Ligu prvaka, može mu se dogoditi da ulaskom u grupnu fazu osvoji desetke miliona eura, ali i da, kao ove sezone, potone sve do Konferencijske lige.

U slučaju da izabere Evropsku ligu, imao bi povlašten status u žrijebu grupa EL-a, ali bi se morao odreći mogućnosti sjajne zarade koja donosi u grupama Lige prvaka.

Bit će svakako zanimljivo pratiti Dinamo ove sezone i vidjeti gdje će na kraju završiti ekipa koju predvodi Sergej Jakirović i koja sada već ima realne šanse da ostvari jednu od najboljih sezona u historiji kluba.

Potražite više informacija na temu UEFA Konferencijska liga:

Shodno tome, može i da bude obrnuto, pa da Dinamo ostane bez ičega, odnosno da ne osvoji HNL i da već u Solunu doživi debakl i ispadne iz Konferencijske lige.

Mada, svi istinski i iskreni ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svijetu u regionu trenutno želi da Dinamo ide do samog kraja i da, poput Zvezde 1991., pokaže da se na ovim prostorima itekako igra fudbal i da se ne radi o manje kvalitetnim ligama u odnosu na ostatak Evrope.

Zaprati GNK Dinamo Zagreb, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
GNK Dinamo Zagreb Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

crni1000
Vi vise pisete o Dinamu nego o BH klubovima!
0 0
amadeus21
Kako može da potone iz lige prvaka u ligu konferencija? Kad ispadneš iz "nove" lige prvaka, ispao si skroz, nema seljakanja po ostalim takmičenjima..
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi