Ko gura Horkaša u reprezentaciju Bosne i Hercegovine?

Branio i u Premijer ligi, a sada je u Bugarskoj

Ko gura Horkaša u reprezentaciju Bosne i Hercegovine?

S. Mlaćo, foto: D. Kurbegović
Nekadašnji golman Zrinjskog, Dinko Horkaš, navodno bi mogao pojačati Zmajeve. Tako pisu bugarski mediji, ali prema izjavi odgovornih iz našeg Saveza, čini se da se radi o dezinformacijama.

Bugarski mediji već mjesecima pišu o tome kako će nogometna reprezentacija naše zemlje uskoro dobiti novog člana.

Navode da se radi o golmanu bugarskog Lokomotiv Plovdiva Dinku Horkašu koji je svojevremeno nosio i dres mostarskog Zrinjskog te Posušja. Danas se tako u tamošnjim medijima pojavila informacija da je Horkaš u proceduri za dobijanje bh. pasoša i da će onda dobiti poziv selektora Ivayla Peteva.

"Već je obavio razgovore s izbornikom Ivaylom Petevom i tamošnjim nogometnim savezom te je prihvatio njihovu ponudu da igra za domovinu svojih roditelja. Procedura za izdavanje putovnice 23-godišnjem golmanu već je u toku, a očekuje se da će prvi poziv iz reprezentacije BiH dobiti početkom iduće godine.

Horkaš je prihvatio ponudu jer je bio razočaran što nije uvršten u hrvatski sastav za Svjetsko prvenstvo u Kataru koje počinje u nedjelju. Umjesto njega, selektor Zlatko Dalić vjerovao je Dominiku Livakoviću (Dinamo Zagreb), Ivici Ivušiću (Osijek) i Ivi Grbiču (Atlético Madrid)", navode između ostalog bugarski mediji.

Tragom ovih informacija SportSport.ba je kontaktirao direktora reprezentacije naše zemlje i čovjeka koji u posljednje vrijeme radi rudarski posao po pitanju dolaska novih reprezentativaca Zvjezdana Misimovića, a nekada sjajni fudbaler nam je kratko rekao da informaciju o Horkašu danas prvi put čuje.

Na osnovu njegovog odgovora, izvjesno je da su u ovu priču upetljani i menadžeri koji Horkašu žele 'podići' cijenu, a i informacije koje govore da će Horkaš prihvatiti poziv našeg nacionalnog tima jer ga je hrvatski selektor zaboravio, ne idu mu u prilog jer Bosna i Hercegovina ne može i ne smije biti nikome rezervna varijanta. S tom praksom treba završiti.

Zanimljivo je i to da bugarski mediji navode da je Horkaš obavio razgovor sa Petevom, što je veoma čudno, ako znamo da je budućnost ovog stručnjaka na klupi Zmajeva neizvjesna, s obzirom da je njegov ostanak po isteku ugovora pod znakom pitanja.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Horkaš je bio i omladinski reprezentativac Hrvatske, ali uz veoma malu minutažu. Vjerovatno je njegovim zastupnicima jasno da mjesto među stativama zemlje u kojoj je rođen može zaboraviti, pa su se putem bugarskih medija brzo okrenuli novoj opciji, što i nije novost za nogometaše.

Na kraju dodajmo da je ovaj 23-godišnji golman u dosadašnjoj karijeri branio za Varaždin, Zrinjski i Posušj, a početkom sezone stigao je u Lokomotiv.

Njegov Lokomotiv iz Plovdiva nakon 18 kola u prvenstvu Bugarske je na četvrtom mjestu sa 33 osvojena boda, a Horkaš je upisao 13 nastupa za ovaj klub.

Top Komentari

pjanke.sa
A Kovacevic brani ko beton samo nece sa lopovima da ima ista. Pametan.
6 1
miladojkapotleusa
Daj molim vas, Horkaš da bude uvršten u repku Hrv na Sp, ne ložite narod bezveze... bar 3 golmana prije Horkaša bi bili pozvani u reprezentaciju
3 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi