U BiH kolači i odmor, a u Sloveniji ozbiljno? "Mi moramo pogledati realnost..."
FOTO: MACIEJ FIGIELEK 400mm.pl NEWSPIX.PL

Dino Hotić igrao je za obje selekcije

U BiH kolači i odmor, a u Sloveniji ozbiljno? "Mi moramo pogledati realnost..." · Intervju

Eldar Ganibegović

Nažalost, sezona za našeg Dinu Hotića je završena zbog povrede. Povom da se čujemo s njim i uradimo intervju nije lijep, ali uvjereni smo da će naredne sezone ovaj bh. fudbaler pokazati šta zna u dresu Lecha iz Poznana. 

Jedan od bh. fudbalera koji su ljetos promijenili klub je i Dino Hotić. Nakon nekoliko sjajnih sezona u belgijsom Cercle Bruggeu gdje je bio ključni igrač, stigao je u Poljsku.

Potpisao je ugovor s Lechom iz Poznana do ljeta 2026. godine, a na 22 nastupa za ovaj tim postigao je jedan pogodak i upisao dvije asistencije.

Međutim, doživio je nedavno već drugu povredu ove sezone koja je za njega i završena. Povod da se čujemo i uradimo intervju sigurno nije lijep, no imali smo o čemu razgovarati s Dinom Hotićem.

Stigao si u Lech ljetos, ali nažalost prate te povrede. Kako si se privikao, kakva je razlika u odnosu na fudbal u Belgiji i Sloveniji?

"Vrlo brzo sam se navikao na novu sredinu i početak je bio odličan. Nažalost, ispadanje iz Evrope nas je razočaralo, a kasnije su me stigle povrede. U sve tri lige igra se kvalitetan fudbal, a objektivno Belgija i Poljska su veći nivo, gdje se igra brzo i mnogo je igrača koji redovno igraju za svoje reprezentacije. Slovenija je odlična za razvoj mladog igrača."

Oglasi

Lech je na 4. poziciji. Kako vidiš rasplet na kraju sezone, ko će u Evropu, a ko bi mogao osvojiti titulu? Šest bodova, ni prvo mjesto vam nije nedostižno, ali kao da ste poklekli u nekim od posljednjih utakmica.

"Vjerujem da možemo do titule, jer sigurno imamo kvalitet. Žao mi je što ne mogu pomoći na terenu, ali svakako da ću biti najveća podrška van terena. Standardno se očekuje od Legije i Lecha da se bore za vrh, ali prošle sezone je Rakow osvojio titulu, dok su trenutno Slask i Jagiellonia na prve dvije pozicije. Takva konkurencija je pozitivna za ovu ligu koja napreduje iz sezone u sezonu. Jako je teško reći ko će na kraju biti prvi jer imamo i nekoliko derbija koji mogu odrediti prvenstvo."

Nažalost, ova je sezona za tebe završena. Ugovor imaš do ljeta 2026. i u Lechu bi trebao biti i iduće sezone. Kakvi su generalno tvoji planovi i ambicije?

"Naravno da sam se želio nametnuti kao igrač koji može praviti razliku i time zaslužiti poziv i u reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Sve što nisam uspio ostvariti u ovoj sezoni, želim učiniti u narednim. Osvajanje titula i nastupi u grupnoj fazi evropskih takmičenja su ciljevi koje ovdje želim ispuniti."

Reprezentacija BiH ispala je od Ukrajine u baražu za EURO. Da li si pratio tu utakmicu, šta je po tvom mišljenju presudilo?

Oglasi

"Odlično smo se pripremili za utakmicu i prava je šteta što smo na kraju poraženi. Mislim da su povrede Dedića i Ahmedhodžića mnogo utjecale na pad u završnici utakmice"

Bio si tu u prošlom baražu za EURO kada smo ispali od Sjeverne Irske, zabio si u raspucavanju. Kakav naboj vlada u ekipi pred jednu tako važnu utakmicu, da li ti možda znaš odgovor - kako je moguće da gubimo peti baraž u nizu? Je li to psiha ili nešto drugo?

"Mnogo je faktora koji su utjecali na to. Naprimjer, prva dva baraža za protivnika imali smo Portugal, što je bio zaista težak zadatak, dok smo od Sjeverne Irske ispali na penale. Tako da nekad preovladaju objektivni razlozi, a nekad nesreća. Sigurno da određenim dijelom na sve utječe i psiha, ali ne bih to naveo kao ključan razlog."

Ima li problema u odnosu, mislim na profesionalizam. Evo, ti si možda idealan za to pitanje, jer si igrao i za Sloveniju i za BiH. Sigurno si gledao razgovor Handanovića i Lulića kada Lulić govori da je kod nas kao na odmoru, kolači, familija, a na utakmici si mrtav, gdje mu Handanović odgovara da je u Sloveniji ozbiljno.

"Mi moramo pogledati realnost i reći da već neko vrijeme traje smjena generacija u našoj reprezentaciji, što je vrlo osjetljiv period. Kada je u pitanju profesionalizam, svi moji saigrači u reprezentaciji su se maksimalno predano odazvali pozivu. Nisam osjetio nedostatak profesionalizma."

Oglasi

Dino Hotić je rođen u Ljubljani, ali je izabrao da nastupa u dresu reprezentacije zemlje svog porijekla. 

Jesi li pratio igre Slovenije? Ipak si rođen u Ljubljani i igrao si za ovu selekciju. Konačno su se plasirali na veliko takmičenje, koliko mogu na Evropskom prvenstvu?

"Sloveniju krasi timski duh. Stvorila se jako lijepa atmosfera u reprezentaciji i oko nje, a to je osnovni uslov za uspjeh. Pobjeda u prijateljskoj utakmici protiv Portugala govori da Slovenija može pobijediti svakoga i zbog toga vjerujem da će proći grupu na Euru, a to bi bio veliki uspjeh."

Podsjetimo, Dino Hotić je igrao za mlađe selekcije Slovenije. Od U-16 do U-21 upisao je 53 nastupa i postigao deset pogodaka, da bi se 2019. godine odlučio za Bosnu i Hercegovinu za koju je u A selekciji upisao četiri nastupa.

Potražite više informacija na temu Ekstraklasa:

Kao omladinac igrao je za Bravo, godine 2011. prelazi u Maribor, bio je na posudbama u Verzeju i Krškom, da bi za 1,2 miliona eura 2020. godine otišao u Cercle Brugge.

Čak pet puta je bio prvak Slovenije s Mariborom, a ostaje da vidimo da li će to uspijeti učiniti i s Lechom u Poljskoj. Godine 2016. s Mariborom je osvojio i Kup Slovenije.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi