Djeluje čudno, ali Sergio Romero je najbolji golman koji je stajao među stativama Manchester Uniteda
Za Manchester United su u prošlosti branila velika imena. Međutim, fantastični Argentinac ih je sve nadmašio (Foto: EPA)

Statistika je sasvim jasna

Djeluje čudno, ali Sergio Romero je najbolji golman koji je stajao među stativama Manchester Uniteda

M. Šljivak

Argentinski golman Sergio Romero (31) već četiri godine ima ulogu rezervnog golmana Manchester Uniteda iza nedodirljivog Davida de Gee.

Ipak, svaku priliku za nastup iskusni Argentinac maksimalno koristi, a statistički je najbolji golman koji je ikada stajao među stativama Crvenih đavola.

Možda djeluje čudno jer su pored De Gee gol Uniteda čuvala vrhunska imena, ali Romero je po broju utakmica bez primljenog gola statistički najbolji.

Od dolaska u klub, argentinski čuvar mreže je nastupio 43 puta za velikana sa Old Traffroda. Čak 28 puta je uspio sačuvati gol, što je procentualno gledajuću u 65.1 posto utakmica.

To je bolja statistika od bilo kojeg drugog golmana u historiji kluba a koji je odigrao više od tri utakmice za ovaj tim, što je svakako velika stvar za Romera, iako nije branio u velikom broju utakmica.

Interesantno je svakako da je od 43 nastupa za United, 31-godišnji golman samo sedam puta branio u Premier ligi, a većinom je šansu dobijao u evropskim utakmicama, te susretima FA Kupa.

Ove sezone Romero je nastupio ukupno u pet puta, a dva puta je sačuvao mrežu, oba puta u utakmicama FA Kupa.

Sjajni golman je tokom ljeta imao nekoliko ponuda da napusti United, odlučio je da ostane. Njemu je očito lijepo u ulozi rezerve i sigurno da je zahvaljujući njemu De Gea još bolji.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Romero je prije Uniteda branio još za Samprodiju i Mnonaco, a evropsku karijeru je započeo u AZ Alkmaaru. Racing je klub iz kojeg je potekao.

Zaprati Manchester United, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester United Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi