"Dok sunce zalazi vidiš sjene u grmlju i ne prepoznaš ih dok ne vidiš bjelinu očiju..."

Vojni rokovi i nogomet

"Dok sunce zalazi vidiš sjene u grmlju i ne prepoznaš ih dok ne vidiš bjelinu očiju..."

Edmir Škorić

Son Heung-Min nedavno je morao u rodnoj Južnoj Koreji odraditi vojni rok, no zvijezda Tottenhama samo je jedan u nizu nogometaša koji su se kroz prošlost nosili sa takvim državnim obavezama.

Za razliku od "običnih" ljudi, zvijezde poput Sona imaju priliku da odgađaju odsluživanje vojnog roka, a kada za to dođe vrijeme, umjesto dvije godine vojno se sprema svega mjesec dana.

No, Son je ipak vrijeme pandemije koronavirusa odlučio da iskoristi i da više s dnevnog reda skine obavezu koja ga je sljedovala. Morao je, prije ili kasnije, odslužiti vojni rok i na taj način postati "slobodan". On je još prije dvije godine bio dužan da odsluži isti, no dobio je izuzeće zbog toga jer je sa svojom zemljom osvojio zlato na Azijskim igrama 2018. godine.

Zanimljivo da Son nije prvi igrač Tottenhama koji je morao na nacionalnu dužnost i obavljanje vojnog roka. Bivši veznjak Tottenhama Teemu Tainio također je morao s puškom u ruci i s ruksakom na leđima raditi vojne vježbe i obučavati se za vojnika koji bi kasnije, po potrebi, stao u odbranu svoje zemlje Finske. Imao je tek 16 godina kada je, kao igrač Tottenhama, morao u Finsku da odsluži vojni rok.

Kad je završio sa obukom, Tainio je potpisao za francuski klub Auxerre. Kasnije je ponovo igrao u Engleskoj za Sunderland i Birmingham, a također je igrao za Ajax i New York Red Bulls.

Legendarni Eric Cantona pozvan je u francusku vojsku samo godinu dana nakon debija u profesionalnom nogometu. Debitovao je za Auxerre 1983. godine, ali 12 mjeseci kasnije morao je da odsluži vojni rok, a isti je potpuno ukinut tek 2011. godine. Do tada je u Francuskoj bilo obavezno prijaviti se u vojsku.

Dvije godine nakon što je 1995. završio službu, Cantona je odigrao svoju prvu međunarodnu utakmicu za Francusku. Njegov talent nagradio ga je prelaskom u Englesku, a Cantona je uživao u uspješnim avanturama u Leedsu i Manchester Unitedu. U mirovinu je otišao 1997. godine nakon što je u pet sezona pod Sir Alexom Fergusonom četiri puta osvojio naslov Premier lige.

Pobjednik Ballon d'Ora iz 2003. godine, Pavel Nedved, bio je jedan od najboljih igrača svoje generacije i 13 godina je harao Italijom, prvo kao igrač Lazija, a zatim i Juventusa.

Nedved je završio svoju vojnu službu u ranoj fazi svoje zapanjujuće karijere, a 2004. godine Češka je ukinula vojni rok.

1990. godine, nakon četiri godine provedene u Plzenu, Nedved je posuđen u Dukla Prag, klub koji je vodila vojska. To se kvalificiralo kao dio njegove državne službe. Nakon toga je prešao u Spartu, zatim Lazio, da bi u Juventus stigao kao zamjena za Zinedinea Zidanea.

Bruce Grobbelaar bivši je golman Liverpoola i posebno je grozan slučaj za ovaj tekst jer je bo uključen u rat. On je bio tinejdžer kada je 1975. godine pozvan u vojsku Zimbabvea da brani zemlju.

Jednom je prilikom opisao svoje prvo ubistvo.

"Moj prvi put bio je u sumrak. Dok sunce zalazi vidiš sjene u grmlju. Ne možeš puno prepoznati dok ne vidiš bjelinu njihovih očiju.Vi ili on. Pucate, čujete glasove na drugoj strani. Kada se završi paljba, vidite svugdje mrtva tijela".

On je s Liverpoolom osvojio šest ligaških naslova, ti FA kupa i Evorpski kup prije odlaska 1994. godine.

Prije nego što je Lev Yashin postao sigurn o najveći svjetski golman, u Moskvi je bio proizvođač oružja. Yashin se 1941. pridružio tim naporima u sovjetskom ratu kada su nacisti napali Rusiju. Sa samo 12 godina radio je u tvornici, izrađivao oružje i dijelove za vozila za trupe na liniji fronta.

Čovjek koji je revolucionirao golmansku poziciju, upisao je preko 320 nastupa za Dinamo Moskvu i 78 za sovjetsku reprezentaciju, nastupivši na četiri Svjetska prvenstva.

Iako zapravo nikada nije išao u rat ili bio pozvan u nacionalnu službu, jedan od najvećih strijelaca ikada igrao je za tim mađarske vojske. Riječ je o legendarnom Ferencu Puškašu.

Karijeru je započeo u Kispestu, a nakon prolaska kroz omladinski sustav do prvog tima, mađarsko Ministarstvo obrane preuzelo je tim 1949. godine. Postalo je tim Armije i promijenilo ime u Budimpešta Honved. Nogometaši su dobili vojne nazive za igranje u momčadi, a Puškaš ima titulu majora. Pomogao im je da osvoji pet naslova mađarske lige i bio je najbolji strijelac u Evropi 1948. godine.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Puškaš je na kraju otišao u Real Madrid 1958. godine gdje je osvojio tri evropska i pet španskih naslova. On je također zlatni olimpijski prvak i bio je dio mađarske reprezentacije koja je izgubila u finalu Svjetskog prvenstva 1954. godine.

U poređenju sa svima nabrojanim, čini se da je Son najbolje prošao kada je u pitanju odsluživanje vojnog roka.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti