Piksiju je Bosanac najbolji: "Tu nema nikakve priče"
Selektor Srbije posebnim riječima govorio je o Safetu Sušiću (Foto: EPA)

Selektor Srbije je oduševljen legendarnim Papetom

Piksiju je Bosanac najbolji: "Tu nema nikakve priče"

Edmir Škorić

Aktuelni selektor Srbije Dragan Stojković Piksi govorio je biranim riječima o jednom od najvećih fudbalera u historiji BiH, a sa kojim je imao priliku da dijeli svlačionicu.

U jednoj od emisija u kojima je gostovao, Piksi je birao najboljih 11 igrača. Novinar je Stojkovića zamolio da izabere jednog (najboljeg) igrača iz reprezentacije, a sa kojim nikada nije igrao u klubu.

"Sušić, Pape, kao iz topa. Tu nema priče. Fudbalska moć, nevjerovatan talent koji je imao, jedna fudbalksa lokomtiva, vrhunska tehnika, prijem lopte, lucidnost, lukavost, sve ono što jednog igrača čini velikim", hvalio je Piksi Sušića, pa dodao:

"A bio je, i dana danas je, veoma skroman, nije imao skandale, bio je vrlo tih, a svi znamo da su velike rijeke tihe, a da potoci prave najveći žubor. Jedan je od najboljih, tu nema priče. Jako sam ga volio i cijenio. Nevjerovatna erupcija talenta u njegovim nogama i njegovoj glavi. Sam je rješavao utakmice i nosio svoje ekipe. Mislim da je u PSG-u bio proglašen igračem stoljeća. Pape je bio glavni igrač PSG-a koji se gradio, koji nije bio kao ovaj danas, ali tada je sve počinjalo", dodao je Piksi.

Oglasi

Piksi i Sušić posljednji put su se sreli na komemoraciji Ivici Osimu, koji je preminuo 1. maja 2022. godine. Piksi je trenutno na klupi Srbije koju je odveo na Svjetsko, a potom i Evropsko prvenstvo, dok se Safet Sušić smatra najuspješnijim selektorom Bosne i Hercegovine.

Pape je, podsjetimo, vodio fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine na Svjetsko prvenstvo 2014. godine u Brazilu i to je bio jedini nastup Zmajeva na velikom takmičenju.

Legendarni fudbaler Sarajeva, rođen u Zavidovićima, kao igrač je nastupao za matičnu Krivaju, potom spomenuto Sarajevo, Sporting Gijon, PSG i AS Red Star 93. U francuskoj Ligue 1 je na 287 mečeva dao 66 golova uz šest asistencija.

Bio je jedan do najboljih i najistakunijih igrača bivše Jugoslavije za koju je na 54 meča postigao 21 pogodak. U sezoni 1979./80. bio je najbolji strijelac jugoslavenskoga prvenstva (zajedno s Dragoljubom Kostićem iz kruševačkoga Napretka) sa 17 pogodaka.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

1979. godine proglašen je (zajedno s Velimirom Zajecom iz zagrebačkoga Dinama) fudbalerom godine po izboru Večernjega lista, a iste godine je izabran za najboljeg jugoslovenskog fudbalera. Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva" dobio je 1981. godine, a potom je u sezoni 1982/83 kao igrač PSG-a proglašen najboljim stranim igračem Francuske.

2004. godine izabran je za najboljega bosanskohercegovačkog igrača 20. stoljeća, a France Football ga je izabrao za najboljeg igrača u historiji PSG-a i najboljeg stranog igrača svih vremena u Francuskoj, pa je suvišno dalje trošiti riječi.

Top Komentari

Pajkan
Ali u klubu..ne:)
2 1
Ham0
Safet Susic Pape je najbolji igrac Evrope svih vremena!
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi