Bonus igrači ili ne: Dudić kontra čovjeka koji je preporodio Zvezdu i bivšeg igrača Milana

Treba li nam pravilo "zaštićenog godišta"

Pravilo "zaštećenog godišta" prema kojem dva igrača U-21 moraju započeti susret, a jedan u igri biti svih 90 minuta od ove sezone je na snazi u Premijer ligi.

Bonus igrači ili ne: Dudić kontra čovjeka koji je preporodio Zvezdu i bivšeg igrača Milana

Da li je pravilo "zaštićenog godišta" ispravno ili ne pitanje je oko kojeg se i nekoliko mjeseci nakon početka sezone često vodi diskusija, a jedan od trenera koji iskazuje svoje nazdovoljstvo zbog pomenutog pravila je šef struke mostarskog veleža Feđa Dudić.

Reklama - nastavite čitati ispod oglasa

Tako je bilo i na današnoj press konferenciji na kojoj je Dudić još jednom dotakao pravila "zaštićenog godišta" o kojem nema najbolje mišljenje.

“Nije se niko nije pitao da li je pravedno prema onome što je ostao na klupi? Kako je njima, igračima od 22, 23 godine? On mora da bude na klupi, a relativno slabiji mora radi pravila da počne. Mi samo gledamo u jednom smjeru... Najstariji naš igrač je 29 godina. Kada sam vodio GOŠK nije bilo to pravilo. Našao sam Boškovića koji je debitovao sa 18 godina i koji je otišao u Dinamo. Mulahusejnović se prodao iz GOŠK-a, Rodin se prodao iz GOŠK-a, Vego je otišao u inostranstvo, te tada i Hajdarević.Dakle, mlade smo stavljali, radili odličan posao. Nemojte me tjerati da stavljam igrače koji nisu kvalitet. Vidio sam da se sa tim pravilom igralo u Rumuniji i Srbiji, pa su ljudi nakon godinu vidjeli da to pravilo nije uredu, te sada mora početi jedan taj mladi igrač. Cluj, koji je bio prvak, ne može da pronađe dva igrača tog godišta, pa je redovno izvodio igrače na početku“, između ostalog je istakao Dudić na današnjoj konferenciji upriličenoj uoči gradskog derbija Zrinjskog i Veleža.

I da, u pravu je Dudić kada spominje Srbiju i Rumuniju u čijim prvenstvima su do ove sezone također morala susret započinjati dva mlada igrača. No, pritisci, u Rumuniji prije svega od strane kontroverznih vlasnika klubova, a u Srbiji od strane klubova koji se ne mogu pohvaliti dobrim radom sa omladinskim selekcijama su urodili plodom, pa je pravilo promijenjeno te od ove sezone u Srbiji umjesto obavezna dva igrača U-21 u početnom sastavu koji moraju igrati barem prvo poluvrijeme vrijedi pravilo da jedan igrač U-21 mora konstantno biti na terenu.

Ali, nije ova odluka izazvala oduševljenje kod svih fudbalskih radnika u Srbiji. Jedan od onih koji je razočaran ovom odlukom je i čovjek koji je od Crvene zvezde u posljednjih nekoliko godina stvorio respektabilan klub i u evropskim okvirima, Zvezdan Terzić.

Reklama - nastavite čitati ispod oglasa

Popularni Terza je mišljenja da elitni rang srbijanskog fudbala mora biti razvojni, te da se klubovi pravilima moraju natjerati da u timu uvijek imaju tri igrača U-21.

"Ne formiraju se mladi igrači, FS Srbije je napravio katastrofalnu glupost, stavio je bonus od dva igrača, Zvezda je bila inicijator, umjesto da podignu na tri. Naša liga bi trebalo da bude razvojna liga. Oni smanje sa dva na jedan. Neko ko vodi fudbal mora strateški da postavi stvari. Ja bih napravio bonus da samo četiri igrača preko 25 godina mogu da igraju srpsku ligu. Mora da se baci fokus na mlađe kategorije, trenerski kadar, nemamo trenere i infrastrukturu", prije nekoliko dana je istakao Terzić u razgovoru za srbijanske medije.

Polufinale Evropskog prvenstva zbog pravila "zaštićenog godišta"?

U Rumuniji su pravilo "zaštićenog godišta" uveli 2015. godine i na samom početku ono je glasilo da jedan fudbaler U-21 mora biti u igri tokom svih 90 minuta. Slučajno ili ne, četiri godine kasnije mlada reprezentacija Rumunije je nakon dugogodišnje "suše" zadivila fudbalsku Evropu.

Mladi fudbaleri Rumunije su se plasirali u polufinale, a po ocjenama fudbalskih stručnjaka igrali su najbolji fudbal na turniru. Pobornici ideje o igračima "zaštićenog godišta" su ovaj uspjeh pripisali upravo tom pravilu, dok su oni koji su se od početka protivili za uspjeh "nagradili" Akademiju nekadašnjeg velikog igrača Gheorghea Hagija.

Bilo kako bilo, Rumuni su četiri godine nakon uvođenja pravila stigli do polufinala Evropkog prvenstva U21, a čuveni rumunski fudbaler Cosmin Contra, koji je svojevremeno nastupao i za slavni Milan i danas tvrdi da je to pravilo donijelo mnogo toga dobrog tamošnjem fudbalu.

Reklama - nastavite čitati ispod oglasa

"Zašto je to loše? I treneri u Rumuniji su govorili da je loše. Ali za rumunski fudbal i našu reprezentaciju je dobro. Da nema toga, igralo bi nam po 11 stranaca. Jeste, dešavalo se da igrač bude zamijenje na početku meča pa su to nakon godinu dana promijenili i igrač je morao da igra 45 minuta. Nisu svi klubovi u Rumuniji u privatnom vlasništvu. Postoje klubovi koji nemaju uslove za fudbalske akademije i da guraju mlade igrače. Zato mnogi mladi igrači nisu zreli za prvu ligu", u intervjuu za mozzartsport je istakao Contra.

Ipak, sa Terzićem i Controm, rekli bismo, ne slaže se nekadašnji trener Širokog Brijega i čovjek koji je dugo godina sa juniorskom reprezentacijom BiH radio dobar posao, a u Širokom Brijegu je uvijek davao prilike mladim igračima, Toni Karačić.

"Iskren da budem, načelno sam protiv prisiljavanja, pogotova kada se radi o profesionalnim klubovima. Mislim da bi bolje bilo da se organizira neka liga U-21 ili da se dopusti nekolicini starijih igrača da igraju za juniorske timove. Mislim da bismo s tim poboljšali kvalitetu juniorske lige, a ujedno bismo i osigurali kontinuiran rad za te igrače koji izlaze iz juniorskog fudbala prema seniorskom", istakao je Karačić.

Fudbalski savezi Austrije i Mađarske ne prisiljavaju, ali nagrađuju "guranje" mladih domaćih igrača

U Austriji i Mađarskoj imamo nešto drugačiju situaciju, odnosno profesionalni klubovi se ne prisiljavaju, ali se zato nagrađuju za "guranje" mladih domaćih igrača.

Kako je to u Austriji, objasnio nam je nekadašnji sportski direktor Sarajeva koji već godinama radi u Kapfenbergu, članu Erste lige, jedine profesionalne u Austriji uz Bundesligu. Naravno, Riječ je o Abdulahu Ibrakoviću, koji smatra da u našem elitnom rangu za svaku ekipu na terenu uvijek moraju biti tri igrača U-21.

Reklama - nastavite čitati ispod oglasa

"Ovdje postoji razrađen sistem prema kojem Savez nagrađuje finansijski klubove koji razvijaju mlade igrače, a četiri puta više za igrače koji imaju reprezentativni status. Moj Kapfenberg godinama živi od toga, to nam je zapravo najveći prihod u proračunu. Govorim o Bundes i Erste ligi, koje su profesionalne, dok su klubovi u nižim rangovima zaštićeni kompenzacijama", govori nam Ibraković i dodaje:

"Dakle nije obavezno, no zato imate odlične nagrade ukoliko pružate priliku mlađim igračima. Što se tiče naše države, moja vizija po dolasku u Sarajevo je bila da se klub mora što više oslanjati na mlade igrače iz vlastitog pogona. Zbog toga je i formirana Akademija. Smatram da u Premijer ligi uvijek moraju biti tri igrača na terenu iz 'zaštićenog godišta". To je korak u budućnost, a ko ispunjava uslove, odnosno ko više vjeruje mladim, da bude i nagrađen od Saveza. Ulaganje u mlade igrače, omladinske pogone je naša budućnost. Šta imamo od ovog sada? Liga nam je starija od Serije A. Kada kažem starija znate na šta mislim, a prolazak jednog ili dva pretkola u najlošijoj evropskoj konkurenciji (Konferencijska liga) slavimo kao da smo prvaci svijeta".

Da li je pravilo "zaštićenog godišta" donijelo Srbiji velike uspjehe u omladinskom fudbalu?

Ne polemiše se o pravilu "zaštićemnog godišta" samo u Bosni i Hercegovini. I u Srbiji se često otvara ova tema, a tamošnji stručnjak Milan Đuričić analizirao je neke od uspjeha srbijanskog fudbala u omladinskim selekcijama.

Fudbalska reprezentacija (U-21) tadašnje Srbije i Crne Gore na Evropskom prvenstvu 2004. godine osvojila je drugo mjesto, a Đuričić je u izjavi za srbijanske medije upravo govorio o ovom rezultatu i uticaju "zaštićenog godišta" na taj uspjeh.

"Sa Crnom Gorom smo 2004. bili vicešampioni Evrope sa mladom reprezentacijom U-21. Bane Ivanović, Lazović, Baša, Biševac, Neziri, Milovanović i ostali. Da li iko u Srbiji ima podatak ko je od ovih igrača igrao kao bonus? U to vrijeme je u Drugoj ligi važio propis da moraju igrati tri igrača do 19 godina. Igrači iz ove selekcije koji su igrali kao bonus igrači su Bane Ivanović i Bojan Neziri", rekao je Đuričić i dodao:

Reklama - nastavite čitati ispod oglasa

"Bio sam trener Srema iz Sremske Mitrovice, a Bane je kao igrač Srema igrao na dvojnu registraciju za Slogu iz Erdevika koja se takmičila u 5. ligi. Mnogi treneri koji su veliki protivnici bonus pravila pravdaju to argumentima da mladi igrači ako su dobri ne treba da budu "gurani" na silu. Kažu, mlad igrač ako je dobar, koji to trener neće da ga stavi u tim. Odgovorno tvrdim da mnogi treneri nikada ne bi stavili mladog igrača da nema tog propisa! Siguran sam u to. Iako sam uvijek važio za trenera koji voli mlade igrače nisam siguran da bi Bane tada bio vraćen u Srem da nije bilo famoznog bonus pravila. Znači jedan iz osporavane grupe bonus igrača je rekorder Srbije po broju odigranih utakmica i teško da će ga neko dugo stići".

Srbija je i 2007. na Evropskom prvenstvu (U-21) zauzela 2. mjesto, dok su juniori 2013. u Litvaniji postali evropski prvaci. I ove uspjehe šef struke Napretka iz Kruševca vidi kao argument "za" pravilo "zaštićenog godišta".

"Slijedeći argument je reprezentacija koju je vodio Miroslav Đukić i koja je u Holandiji 2007. godine ponovila uspjeh i plus se plasirala na Olimpijske igre. Ivanović, Basta, Rukavina, Babović, Janković, Krasić, Kolarov, Kačar, Rajković. Gotovo polovina njih su bili takozvani bonus igrači. Profesionalizam je surov, ali i činjenice koje ne mogu da se negiraju. Idemo dalje". govori srbijanski stručnjak i dodaje:

"Naredni momenat je osvajanje evropske titule sa omladincima u Litvaniji. Opet sam bio tu negdje i vidio dosta toga. Omladinsko Evropsko prvenstvo, a naši svi igrači su već bili standardni prvotimci u svojim klubovima sem Sergeja Milinković-Savića, Mijata Gaćinovića, Dejana Melega. Mitrović, Rajković, Đurđević, Luković, Golubović, Antić, Maksimović, Veljković i ostali su donijeli našoj zemlji prvo zlato u fudbalu. Kako ovo sada protumačiti kada je i pet igrača iz te generacije učestvovalo u osvajanju svjetske titule 2015. godine na Novom Zelandu: Sergej Milinković, Gaćinović, Veljković, Rajković i Maksimović."


Reklama - nastavite čitati ispod oglasa

Komentari (19)

Alibi trener , pred svaki meč on kmeči i o protivnicima i u21 igračima

damir_mo

Potpuno ispravno pravilo.

SonPen1946

Znao sam Dudicu uvjek da si supak i da samo sebe gledas ali ds si toliki supak nevjerovatno.Tebi kao pedagogu i greneru bi trebao da bude cilj afirmissnje mladih igraca,a ne da dovedes deset stranaca po 25-30 godina i da zako dolszis do pobjeda,a juniori vam ispadnu iz Primjer lige.Sve to ukazuje koliko ti dsmo sebe glrdas a ne buducnost BiH nogomet i ubijas mlade igrace u pojam.Pa kad si ti zakav strucnjsk sto ti nr stvoris jednog velikog igraca za buducnost....

delta

Fedja Dudic je papak nestrucni, koji ne zna stvoriti igraca, pa mu ovo pravilo naravno smeta. On ce radije stavljati krampu Zaimovica u napad nego neko Velezovo dijete. Pravi seljacki premijerligaski trener.

Chico

forsirati mlade igrace je ok ali mislim da nije dobro nametati pravilima.Mislim da bi savez trebo stimulisati klubove da im igraju mladji igraci pa tako recimo kome igra jedan fudbaler U21 citavu utakmicu da dobije odredjeni novacni stimulans,ako igra jos jedan ili dva mlada igraca i za njih treba klub stimulisati novcano ,a klub koji nece da mu igraju mladi igraci ne treba ni stimulisati ,oni zele da imaju dobar tim bez te stimulacije,Dakle dase da svakome na slobodni izbor,ako forsiras mladje igrace dobit ces nagradu a ako nemas mladih igraca nema ni nagrade pa izvoli.Nametanja nisu nikad dobra i uvjek se polemike vode.A ovu novcanu stimulaciju davati iz fonda koji se napravi od sponzora lige prije samog starta ligre.Ovo sto su sada su uveli naglo,oni su trebali najaviti bar godinu unaprijed da se mogu klubovi pripremiti,a ne oni donijeli odluku nekoliko mjeseci prije pocetka te lige

rodjak

Dudicui bi najvise odgovarao sistem u kom je on igrao,onaj iz travnika,gdje su igrali razni Ribici,SIljci,Sarajkici,rahmetli Varupa,gdje su klali ,i uzimali bodove,a to sta ce biti sutra nije vazno

delapenja

Dobar tekst i dobro pravilo. Stavise, ne volim terzica ali je u pravu kada kaze da treba jos vise forsirati omladince

19211921

Ako uvodimo pravilo U21 onda uvesti pravilo da moraju biti iz vlastite skole jer oni koji imaju pare ce kupiti najbolje a to u startu nije fair play. Sve mi naginje da ovde menadzeri najbolje prolaze. Neka uvedu i pravilo da moraju ostati u klubu do 23. pa taman da im neko nudi milione za igraca. U ovoj zemlji sve mirise na prevaru kao sto ce se na kraju i ispostaviti

Zaccheroni

nitko mu nije kriv što nema juniorsku ekipu koja je temelj za u-21

plemic

Nidje veze mu priča sa U 21. Da je sreće morala bi trojica takvih otvoriti susret, to je jedino za dobrobit BiH nogometa. Ta neće Vranješ sa 35. godina postati igračina, ili Jakovljević sa 32. Svaka čast veteranima koji su kvalitetni kao ova dvojica nabrojanih u BiH ligi, ali u većini ekipa igraju isluženi, malo kvalitetni igrači koji ne uspiju nigdje vani, pa mogu jedino igrati u BiH, a mladima se ne daje prilika, ide se uvijek na nekakva "provjerena riješenja", a koja zapravo nisu tako provjerena.. Uostalom, Zinjski koji je trenutno prvi u prvoj postavi ima obično Savića, Bašića i Mašića, a s klupe često ulaze Šipovac, Čoko, Sabljić, Šošić i Gadže. U Tuzli Šukulović, Mešinović, Mehanović, Brajlović. Sarajevo ima Dizdarevića, Traku, Ševelja, Đokanovića, Varešanovića. S druge strane npr Veležova škola je očajna, to je njihov problem, a ne problem lige. Jer jedino način da se prisili klub da da priliku mladima je pravilo. Drukčije ne ide. I to je dobro pravilo.

Deepy

zato nam je repka sad tu gdje je nemamo nikakav podmladak , zato in treba forsirati mlade igrace nema veze dali su roditelji puni para ili ne

Dasmeijbg

Pravilo ima smisla da postoje razvijena infrastruktura i fudbalske akademije. Ako proizvodiš veću količinu kvalitetnih igrača, naravno da ćeš što više želiri da igraju i dalje se razvijaju. U trenutnoj situaciji, ja bih uveo obazu od najmanje 5 U21 u nargilhani.

VenamaHrabrih

Da je sreće u prvoj postavi bi igrala po 3 igrača ispod 21, a ne 1. Liga nam je jedna od najstarijih u Europi.

Deepy

Pravilo godiste najgluplja stvar u historiji fudbala,ja mislim da samo to kod nas ima.

Hoolssssssss

Nije, jer je u nas jedna od najstarijih liga u Europi. Zašto? Zato jer se ne daje prilika nikako mladima. A to dovodi do očajnog razvoja mladih igrača i sve manje igrača za repreze ntaciju. Ma uostalom uzmi samo zadnjih par godina koji su nam igrači ušli u reprezentaciju i sve će ti biti jasno. Ahmedhodžić, Hadžukadunić, Gazibegović, Cipetić, Prcic, Nalić, Demirović, Kolašinac, Dumić, Prevljak su ponikli vani, pa Džeko koji je otišao s 18 i razvila ga Češka, pa Gojak koji je otišao s 18 i razvila ga HNL, pa Civic koji je sa 16 otišao i razvila ga Češka liga... Znači temelj trenutne reprezentacije su igrači koji su se razvili vani, a ne ovdje. Slučajno? Nikako, jer ovdje se nisu mogli razvijati igrači zbog zadrtih trenera koji im nisu davali šansu. Još jedan podatak- odlična razvojna liga koja je enormno napredovala zadnjih godina je Belgija. U Belgiji imaš 3 igrača ispod 23. Imaš Srpsku ligu koja je u 3 godine po kvaliteti u Europi skočila sa 19. na 12. mjesto u Europi . A u Srbiji imaš pravilo 2 U21 u prvoj postavi i 4 u ekipi za meč. Ništa nije slučajno.

Deepy

DUDIC KLOSAR RASPALI PRICAO VLASNIKU JEDNOG PORTALA KAKO JE PLACAO NJEGOVE NOVINARE ZOVNE NOVINARA NA KAFU PUSI MU ***** DA PISE LIJEPO O NJEMU I DA 50-100KM i onda ode i smeka vlasniku kako su mu novinari potkupljivi !! SMRAD OD COVJEKA I ****** OD TRENERA

gubavica11

Gubavac zacepi

Zaccheroni

Ne treba. Ako je neko dobar igrat će i sa 17 a ne na silu ga gurat. Kao savez se brine za mlade a danas ste pisali da momaka nema 3 dana

Brazuka

glupo pravilo ;kad si dobar i sa osamnest ima da se otimaju ,aovako jos jedna mogucnost bogatih da kaze demi malog mog,stavi lova nije problem,

emanuelmacron
Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.