Džeko je 2009. bio ispred Henryja, Giggsa, Riberyja...

Druga nominacija za Zlatnu loptu

Džeko je 2009. bio ispred Henryja, Giggsa, Riberyja...

Legendarni bh. napadač Edin Džeko danas je zvanično nominovan za Zlatnu loptu 2017. koju tradicionalno dodjeljuje France Football.

Iako je Džeko jedini bh. fudbaler koji je ikada bio u konkurenciji za osvajanje najveće individualne nagrade u fudbalu, ovo mu nije prvi put da je nominovan. Najbolji strijelac naše reprezentacije u historiji je bio u konkurenciji za Zlatnu loptu i, sada već daleke 2009. godine, kada je zauzeo 13. mjesto.

Tada mlađahni Edin Džeko je nakon sjajne sezone u Wolfsburgu nominovan za Zlatnu loptu, a u tom izboru je završio kao 13. najbolji igrač svijeta za 2009. godinu sa osvojenih 12 bodova. Naš fudbaler je iza sebe ostavio ikone poput Giggsa, Henryja, Casillasa, Forlana, Lamparda, Maicona, Terryja, Riberyja, Yaye Tourea...

Ispred Džeke su te godine bili Cesc Fabregas (13 bodova), Fernando Torres (22), Didier Drogba (32), Steven Gerrard (33), Wayne Rooney (35), Zlatan Ibrahimović (50), Kaka (58), Samuel Eto'o (75), Andres Iniesta (149), Xavi (170), Cristiano Ronaldo (233) i pobjednik Leo Messi (473).

Za osvajanje ove prestižne nagrade će i ove godine konkurisati 30 fudbalera, a za sada ih je poznato 15. Osim Džeke, na listi nominovanih nalaze se Neymar, Modrić, Dybala, Marcelo, Kante, Suarez, Ramos, Oblak, Coutinho, Mertens, De Bruyne, Lewandowski, De Gea i Kane. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi