Fener već odabrao novog trenera? Jednom bh. reprezentativcu će svanuti, drugom pasti mrak na oči

Traži se nasljednik Ismaila Kartala

Fener već odabrao novog trenera? Jednom bh. reprezentativcu će svanuti, drugom pasti mrak na oči

Edmir Škorić

Turski velikan Fenerbahče će po svim prilikama bez trofeja okončati sezonu 2023/24, pa se spremaju velike promjene, a čak bi moglo doći i do promjene na mjestu predsjednika.

Alija Koca mogao bi naslijediti bivši predsjednik kluba Aziz Yildrin, no o tome će odlučiti Skupština Fenerbaheča krajem maja. U međuvremenu, mnogi igrači Fenera nisu sigurni hoće li ostati, a naročito Edin Džeko.

Bh. reprezentativac je kao veliko pojačanje došao u Istanbul prošlog ljeta kao slobodan igrač iz Intera i sa 24 gola prvi je strijelac tima, ali to nije bilo dovoljno za trofej, pošto je žuto-plavi sastav poražen rano u Kupu, ispao u četvrtfinalu Konferencijske lige od Olympiakosa, Superkup predao Galati, a u prvenstvu dva kola prije kraja ima čak šest bodova manje od gradskog rivala.

Susreću se ovog vikenda Galata i Fener, pa ako gosti pobijede zadržat će minimalnu nadu da mogu do titule, ali to zaista graniči sa nemogućim. U međuvremenu, trener Ismail Kartal za mnoge je najodgovorniji za neuspjehe i navodno neće ostati šta god da se dogodi u narednom periodu.

Fenerbahče traži novog trenera, spominjao se i Jose Mourinho, on ne zapravo želja potencijalno novog predsjednika kluba, ali pitanje je da li je Portugalac realna opcija za turskog velikana. U međuvrenenu se pojavila vijest da je Stefano Pioli na dobrom putu da preuzme Fener.

Oglasi

Pioli će odraditi na klupi Milana još dva meča i vjerovatno odlazi, pošto Rossoneri nisu zadovoljni njegovim radom. Osvojio je ranije Scudetto, no plasman u Ligu prvaka u protekle dvije sezone nije ono što su čelnici kluba željeli. Nadali su se tituli, još nekom trofeju, većem uspjehu u Evropi, pa sada tragaju za drugim trenerom.

Uostalom, šest poraza u šest derbija od Intera dovoljno su dobar razlog da se Pioliju uruči otkaz, ali turski mediji su ga već naznačili kao mogućeg nasljednika Ismaila Kartala.

U slulčaju da Pioli dođe, bit će to dobra vijest za Radeta Krunića, jer je pod njegovim vodstvom bh. veznjak zaista puno igrao na San Siru, ali s druge strane, Edin Džeko sasvim sigurno neće biti najsretniji. Jasno, Džeko je bivši Interista, stoga mu se ne dopada ideja da ga trenira trener s kojim se "sukobljavao" tokom velikih milanskih derbija.

No, sve to je u zraku. Niti je Džeko siguran u ostanak u Feneru, niti Krunić koji je na posudbi s opcijom otkupa ugovora, a i sama mogućnost angažovanja Piolija je tek želja čelnika kluba i sasvim sigurno nešto što se neće tako lako ostvariti.

Potražite više informacija na temu Super Lig:

Pioli je na odlasku iz Milana, ali mogao bi trenirati bilo gdje u Italiji. Vodio je mnoge timove poput Fiorentine, Intera, Lazija, Bologne, Palerma, Chieva, Piacenzce, Sassuola, Parme, Grosetta, Modene i Salernitane i nije teško zaključiti da najviše i isključivo voli da radi u svojoj zemlji.

Ipak, nije isključno da želi da napravi životnu promjenu i otputuje u Tursku, te sjedne na užarenu klupu Fenera i privhati se izazova kakav donosi samo vođenje tima koji se bori za titulu u Superligi Turske.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi