Edin Terzić zapjevao pjesmu zbog koje ga fudbaleri Borussije ismijavaju, s jednim je "ušao u rat"
Na nedavnom sastanku Borussije odlučeno je da Edin Terzić ostane trener najmanje do kraja sezone. (Foto: EPA)

Nije lako voditi Milionere

Edin Terzić zapjevao pjesmu zbog koje ga fudbaleri Borussije ismijavaju, s jednim je "ušao u rat"

E. Škorić

Tri dana prije Božića, 21. decembra, održan je važan sastanak u Dortmundu, a prisustvovali su mu sadašnji trener Edin Terzić, potom savjetnik kluba Matthias Sammer, sportski direktor Sebastian Kehl i prvi čovjek kluba Hans-Joachim Watzke, kako bi se raspravljalo o budućnosti ovog uspješnog i slavnog sportskog kolektiva.

Terzić je bio u jednom trenutku blizu izlaznih vrata, no Bosancu su u drugom najvećem njemačkom klubu dali povjerenje i ostat će do kraja sezone, kao i Kehl, no suštinski se nešto mora mijenjati.

Kako bi to postigao, petoplasirani tim Bundslige koji se dosta mučio posljednej vrijeme je doveo Nurija Sahina (35) i Larsa Bendera (34) kao nove pomoćne trenere. Dvije teme bile su u prvom planu razgovora: prvo, transferna politika, s kojom - svi su se složili - nisu mogli biti zadovoljni.

S druge strane, dugo se radilo o odnosu Terzića i tima. Posebno s ovom temom, postojao je realan rizik da bi ishod razgovora mogao biti sličan onome od godinu i po dana ranije. Tada je analiza sezone sa bivšim trenerom Marcom Roseom, koji sada vodi Leipzig, pokazala da je bolje da se odmah rastanemo. Rose je bio tvrdoglav i nije htio prihvatiti nikakvu krivicu, na primjer za užasnu sezonu Lige prvaka. Oni koji su bili zaduženi brzo su osjetili da Rose više nije toliko strastven za posao u Borussiji kao prije. Sa Terzićem je bilo drugačije i to prvenstveno jer klub nije imao plan B.

Terzić je u Bundesligi osvojio 73 boda na 35 utakmica, ali je uspio klub odvesti u nokaut fazu u veoma teškoj grupi Lige prvaka u kojoj su bili još Milan, Newcastle i PSG. To je bilo presudno zbog čega je Terzić ostao, no očito je da se nešto mora mijenjati. Nuri Sahin koji je stigao da bude pomoćni trener otvoreno je priznao da želi biti prvi trener, želi poptu Mikela Artete u Arsenalu, da nauči nešto, a dao nda sam preuzme svoj bivši tim.

Oglasi

Svjestan je Terzić toga, a on je takođe u internim razgovorima rekao da i sam želi nastaviti da radi kao trener i da uči, ali da mu trebaju pravi asistenti kao što su Sahin i Bender.

No, jedna stvar koja ne ulijeva nadu čelnicima Borussije je ne baš bajan odnos Terzića i igrača. Iako je prvobitno bio heroj, sve se promijenilo u maju prošle godine, kada je Borussia za dlaku ostala bez titule. Tada joj je trebala pobjeda u Dortmundu nad Mainzom, no odigrali su 2:2, pa je Bayern po 11. put bio prvak Njemačke.

Nekoliko mjeseci kasnije, u avgustu, su trener Terzić i defanzivac Nico Schlotterbeck (24) imali masivnu verbalnu svađu. Mnogi saigrači su to primijetili - i tada su bili jako iznenađeni kada je Schlotterbeck nekoliko dana kasnije bio u početnoj postavi za utakmicu u Bochumu (1:1) i prošao bez novčane kazne. To nije bio nimalo dobar primjer za ostale, koji su vjerovatno pomislili da u Dortmundu nema pravila i da može da radi ko šta hoće.

Kapiten Marco Reus bio je nezadovoljan

Njemački Bild podsjeća i na scenu kada su se igrači smijali iza zatvorenih vrata i podsmijavali se Terzićevom pojavljivanju u "Sportstudiju" početkom avgusta, kada je recitovao pjesmicu Borussije koja glasi: "A ako izgubiš utakmicu i padneš na dno, mi ćemo ostati ovdje i pjevati 'Borussia Borussia'".

Bilo je i nedoumica oko prave taktike. Optužba koja je tinjala sedmicama. Nakon ispadanja iz kupa u Stuttgartu, navodi se da su optužbe o taktičkoj orijentaciji upućene Terziću na sastanku tima.

Vrhunac je postignut kada je trener BVB-a u posljednjoj utakmici ove godine ubacio Samuela Bambu (19), koji ove sezone nije niti jednom startovao u timu BVB U23. Da bi to uradio, Marco Reus (34) je morao da posmatra cijelu utakmicu izvan terena, što mu se vjerovatno nije dopalo. Okolnost koja problematičan odnos Terzića i Reusa ne čini manje komplikovanim: imaju istog agenta. I tim to zna.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Druga polovina sezone, koja za Dortmund počinje 13. januara u Darmstadtu, sada će odlučiti da li je postojeća konstelacija održiva. Terzić će morati da sa svojim pomoćnicima umiri igrače, da im dokađe da je on glavni, ali i da ih motiviše te svojim savjetima i trenerskim znanjem pomogne da ostanu konkurentni u borbi za titulu.

Za sada je Terzić bezbrižan, ali svaka malo veća kriza rezultata mogla bi značiti da će na njegovo mjesto upasti Nuri Sahin, makar privremeno, tako da će se bh. stručnjak rođen u Njemačkoj naći pod velikim pritiskom.

Zaprati Borussia Dortmund, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Borussia Dortmund Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Ham0
Trebo im je otpjevati neki Huletov hit. Cijela Njemacka bi mu se divila.
0 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi