Zbog žena i alkohola je postao ubica snova: Zvali su ga Životinja, a Batigol ga ne može ni smisliti

Za sebe tvrdi da je bolji i od Ronalda

Zbog žena i alkohola je postao ubica snova: Zvali su ga Životinja, a Batigol ga ne može ni smisliti

Admin Čaušević

Navijači nekih klubova cijeli život provedu čekajući da postanu prvaci. Takve prilike se dešavaju jednom ili dva puta i kada se propuste više nikad se ne ponove. Jedan klub je krajem 90-hi godina živio snove i nadao se najvećem uspjehu, ali u umjesto uspjeha stigla je vrlo vjerovatno najveća izdaja ikada. 

Gabriel Omar Batistuta je u klupskoj karijeri imao samo jedan cilj. Donijeti Scudetto Fiorentini. Najbliže ispunjenju "nemogućeg" bio je 1999. godine i to kada je Serije A bila na vrhuncu svoje fudbalske moći.

"Mala" Fiornetina je stala na megdan daleko moćnijim Milanu, Interu, Juventusu, Romi i Lazio. Viole se tada igrale najljepši fudbal na Apeninima. Do februara su bili lideri prvenstva i kraj čekanja na titulu poslije 30 godina je bio vrlo izvjestan.

Onda se desilo ono što niko nije želio ni da zamisli. Povrijedio se Batistuta. Stradalo je koljeno i Violama su šanse umanjenje. Liderstvo je trebao preuzeti neko drugi. Taj neko drugi bio je Edmundo Alves de Souza Oliveira.

Edmundo je u Fiorentinu stigao 1998. godine nakon sjajnih igara u Vasco de Gami, ali zbog svoje prevelike ljubavi prema karnevalu u Riju, alokoholu i ženama napravio je najveću izdaju u fudbalu.

Oglasi

Ipak, usred sezone kada se Viola borila za titulu Edmundo je donio šokantnu odluku. Otišao je na karnival u Rio i to u noći kada se igrala utakmica za Scudetto protiv Milana.

"Odlazim u Rio i ne znam da li ću se vratiti. Niko od mene nije tražio da ostanem i da jeste, svejedno bih otišao", kazao je tada Edmundo.

Tadašnji trener Giovani Trappatoni je molio Edmunda da ostane, govorio mu je da je najbolji na svijetu, bolji i od Batistute i Ronalda, ali Brazilac ga nije poslušao.

Fiorentinine nade o Scudettu su tada ugašene, a poluspremni Batistuta je uspio nekako odvesti ekipu do Lige prvaka. 

Oglasi

Italijanski klub i brazilski fudbaler kojem je nadimak bio Životinja su dogovorili da je najbolje da se rastanu i Edmundo se poslije toga vratio u Brazil.

Edmundo na jednom od svojih brojnih ludih provoda na karnevalu u Riu

"Slučajno sam povrijedio koljeno, a saigrač koji je igrao na poziciji napadača i koji bi nam bio jako važan (Edmundo) odlučio je otići plesati na karneval. I to su gazde dozvolile. Za mene je to bila izdaja."

"Ostao sam u Fiorentini boriti se, ali to je bio početak kraja moje priče s Fiorentinom kao timom. Na kraju sam otišao u Romu, iako sam se u Firenci osjećao kao kralj", prisjetio se Batistuta nedavno svog iskustva sa Edmundom. Svoje snove o osvajanju Scudetta Batigol je ispunio sa Vučicom.

Tokom karijere Edmunda su uvijek krasile kontroverze. Dok je bio član Palmeirasa bio je četiri dana zatvoren u hotelu u Ekvadoru jer je razbio kameru poslije promašenog penala. Šamaranje protivnika i svađe sa saigračima su bili standardni repertoar.

Oglasi

U decembru 1995. godine bio je krivac za saobraćajnu nesreću kada su preminule tri osobe. U zatvoru je proveo dan nakon brojnih žalbi, a preostale četiri i pol godine su pretvorene u zatvor poluotvorenog tipa što mu je omogućilo da igra fudbal.

Ni sam ne zna sa koliko je žena bio. Adraina Sorrentinom mu je za sada jedina supruga, a brojni su flertovi poput onih sa Cristinom Mortaguaom Clarissom, Ivaslki, Adrianom Galisteu i brojnim drugim. Za sada je poznato da ima dvoje djece, barem onih koje je priznao.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Ne tako davno je ulovljen i sa dvije decenije mlađom manekenkom Anom Carolinom Jorge. Iako je u šestoj deceniji jednostavno se ne mijenja.

Tokom karijere je promijenio 11 klubova, igrao je dugo godina i za reprezentaciju Brazila. A kakav je bio kao igrač? Pa imao je dovoljno samopouzdanja da za sebe kaže da je bolji od čuvenog Ronalda...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi