Zidane je bio gospodar veznog reda, a onda ga je golobradi mladić iz Barcelone poslao u penziju

Real je dobio utakmicu, a Barca igrača za sva vremena

Zidane je bio gospodar veznog reda, a onda ga je golobradi mladić iz Barcelone poslao u penziju

E. Čaušević

Zinedine Zidane za mnoge je jedan od najboljih veznjaka svih vremena i godinama je bio jednostavno nezaustavljiv, ali kada se u Barceloni pojavio mladi čarobnjak po imenu Andres Iniesta mečevi El Clasica za legendarnog Francuza pretvorili su se u noćnu moru.

Zidane je najbolje dane svoje karijere proveo u Juventusu i Real Madridu i uspio je da osvoji skoro sve što je mogao. Naravno, blistao je i u dresu reprezentacije Francuske s kojom je također osvojio sve što je mogao.

Nakon skandala u finalu Svjetskog prvenstva 2006. godine kada je glavom udario Marca Materazzija i dobio direktan crveni karton Zidane je šokirao fudbalski svijet odlukom da ide u penziju.

Mnogi su smatrali da je Zidane sigurno mogao igrati još nekoliko sezona na vrhunskom nivou, ali je on tada odlučio da je stigao kraj i više ga niko nije mogao natjerati da se predomisli.

Za mnoge Zidane je jedan od najboljih veznjaka svih vremena i čarolije koje je on izvodio na terenu su bile zaista nevjerovatne. No, jednom prilikom i sam je rekao da je shvatio da je vrijeme za penziju kada su se pojavili mlađi igrači za koje on nije imao nikakvo rješenje.

Jedan od njih sigurno je i Andres Iniesta koji je za prvi tim Barce debitovao još 2002. godine i već tada se vidjelo da ima nevjerovatan potencijal. No, prvo remek-djelo Iniesta je pružio upravo protiv Real Madrida kada je "letio" po terenu.

Oglasi

Iniesta je tada u El Clasicu bio zaista nevjerovatan i iako je Barcelona poražena na Santiago Bernabeu svi su shvatili da Katalonci u svom timu imaju zaista pravi dragulj.

Ha superado Iniesta a Zidane? - Eurosport

Ovaj meč igrao se u aprilu 2005. godine i Real Madrid je sa 4:2 uspio da pobijedi ljutog rivala, ali ono što je Iniesta tada radio na terenu prepričava se i danas. Veznjak Barcelone je stvorio nevjerovatne probleme veznom redu Kraljeva, a posebno se to odnosi na Zidanea.

Zidane bi se obično s dosta lakoće nosio sa svojim protivnicima i ne bi imao problem da nađe rješenje i u situacijama koje su izgledale kao bezizlazne, ali tog dana Iniesta je po prvi put u Zidaneovoj karijeri uradio ono što niko prije nije.

Iniesta je Zidanea nekoliko minuta odlično zaustavio kada bi bio u napadu, ali i pored toga imao je par driblinga kojima bi prošao Francuza kao da uopšte ne postoji na terenu.

@centprcentfoot The Legend Iniesta ✨ #football #barca #real #iniesta #fyp ♬ Unstoppable (I put my armor on, show you how strong I am) - Sia

Nije ni čudo što je Zidane kasnije priznao da se penzionisao kada je shvatio da godine čine svoje i da više nije tako brz kao nekada, a sigurno da je i nastup Inieste u tom El Clasicu bio razlog zašto je Zidane počeo da razmišlja o penziji.

Real Madrid je tada pobijedio Barcu sa 4:2 i Zidane je uspio zabiti jedan gol, a u listu strijelaca upisali su se još Ronaldo, Raul i Owen. Golove za Barcu postigli su tada Eto'o i Ronaldinho.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Međutim, iako je poraz sigurno za Katalonce bio izuzetno gorkog okusa ta utakmica bila je "okidač" da fudbalski svijet vidi kakvu magiju u nogama ima Iniesta i kakva budućnost je pred njim, a šta je kasnije ostvario u dresu Barcelone suvišno je i spominjati.

Zidane je godinu dana kasnije iznenađujuće završio svoju karijeru, a Iniesta je uz Xavija preuzeo tron najboljeg veznjaka na svijetu. Iako ima već 38 godina Iniesta je i dalje aktivan i već nekoliko sezona nastupa u Japanu za Vissel Kobe.

Zaprati Barcelona, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Barcelona Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Galacticosi
COVJEK na zalasku karijere i vi poredite sa momkom mladjim
4 0
Amansio
Koja glupost zidan 3 puta igrač svije ta ovaj šmrkljo jednom bio i sjeni Mesija.
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi