U Fenerbahčeu od 1999. godine čekaju na to: Napokon pada rekord Elvira Baljića?

Newcastle spreman dobro da plati

U Fenerbahčeu od 1999. godine čekaju na to: Napokon pada rekord Elvira Baljića?

Edmir Škorić

Nekadašnji reprezentativac Bosne i Hercegovine, Elvir Baljić (48), ostao je i danas dan igrač na kojem je turski velikan Fenerbahče najviše zaradio.

Baljić je bio u omladinskom pogonu Željezničara, ali prve seniorske utakmice odigrao je za Sarajevo, odakle je 1995. godine otišao u Tursku, najprije u Bursaspor, a zatim u Fenerbahče.

Kruna njegove karijere bio je transfer u Real Madrid za 26 miliona eura sredinom 1999. godine. Tako je postoa najplaćeniji igrač s prostora bivše Jugoslavije, a taj rekord držao je sve dok 2011. godine Edin Džeko nije prodan iz Wolfsburga u Manchester City za 32 miliona eura.

Sa Realom je u sezoni 1999/2000. osvojio Ligu Prvaka i tako ispunio svoj dječački san. Međutim povrede su ga spriječile da napravi više u Realu. U 11 odigranih utakmica (8 ušao sa klupe) postigao je samo jedan gol.

Što se tiče Fenera, ni na jednom druom igraču klub nije toliko zaradio. Drugi iza njega je Vedat Muriqi, koji je otišao u Lazio za 20 miliona eura, dok je Min-jae Kim prešao u Napoli nedavno za 18,05 miliona eura.

Tek sada bi moglo doći do promjene na samom vrhu, odnosno tek sada bi mogao da se dogodi transfer kojim bi bio nadmašen rekord nekadašnjeg bh. reprezentativca, koji je kasnije bio asistent Safetu Sušiću u reprezentaciji, a radio je i samostalno kao trener Tuzla Cityja.

Mađar Attila Szalai je igrač koji bi mogao napraviti taj rekordni za Fener transfer ovog ljeta. Defanzivca želi nekoliko engleskih klubova, prije svih West Ham i Newcastle, čiji vlasnici nemaju osjećaj prema novcu i spremni su za 24-godišnjeg stopera platiti mnogo više od 12 miliona eura, koliko je njegova tržišna vrijednost.

Potražite više informacija na temu Super Lig:

Turski mediji, pozivajući se na mađarske, smatraju da bi mogao biti prodan za preko 25 miliona eura i da postoji šansa da to bude najskuplji izlazni transfer velikana iz Istanbula.

Bivši igrač Apolon Limassola i mađarskog Mezokovesda je u Feneru od januara 2021. godine i za klub je prošle sezone odigrao 43 službene utakmice te je postigao jedan gol uz dvije asistencije.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi