Fenerbahce nakon sramotnog skandiranja: "To je samo 20-ak sekundi od 120 minuta"

Službeno saopštenje

Fenerbahce nakon sramotnog skandiranja: "To je samo 20-ak sekundi od 120 minuta"

E. Ganibegović

Dynamo Kyiv je sinoć pobjedom 1:2 nakon produžetaka protiv Fenerbahcea izborio plasman u treće pretkolo Lige prvaka.

U drugom poluvremenu regularnog vremena turski navijači imali su za ispad za osudu. Nakon što je Buyalskyi u 57. minuti postigao pogodak za 0:1, navijači Fenera počeli su skandirati "La la la la laaa, Vladimir Putin".

I nije se radilo o nekoliko gledatelja, nego o većini od pedesetak hiljada koliko je bilo na Ulker stadionu.

Gotovo 24 sata nakon incidenta klub Fenerbahce oglasio se službenim saopštenjem koje prenosimo u cjelosti:

"U utakmici protiv Dynama iz Kijeva odigranoj na našem terenu u drugom pretkolu UEFA Lige prvaka, nakon pogotka protivnika nešto se čulo s dijela tribina. Ovu izjavu dajemo protiv ponašanja koje ne predstavlja naš klub i ni na koji način ne odražava naš stav.

Club Sportiv Fenerbahce uvijek vodi računa o podizanju svijesti o društvenim i humanitarnim temama kako kod nas tako i u svijetu. Mi to doživljavamo kao odgovornost. Naš klub je prvi reagovao na ovaj rat, već 24. februara 2022. godine.

Još jednom želimo istaći našu poruku koju smo poslali svim našim službenim kanalima: Rat nije hrabrost, on je kukavičluk! #Bez rata. Osim toga, jedan od najvećih primjera ove osjetljivosti je prijateljska utakmica koju smo odigrali sa Shakhtarom iz Donjecka na našem terenu u aprilu, govoreći "Fudbal za mir", kako bismo skrenuli pažnju na mir u Ukrajini i dali materijalni i moralni doprinos.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

U 58. minuti jučerašnje utakmice pretjerani potezi pojedinih igrača protivničke momčadi, posebice rezervnih golmana koji su u prošlosti igrali za tursku momčad, izazvali su reakciju pojedinih dijelova tribine, no to je trajalo samo 20-ak sekundi, u utakmici od 120 minuta. Bez obzira na razlog, ne prihvatamo reakciju koja se dogodila u nekim dijelovima našeg stadiona. Nije fer pristup pripisivati svim našim navijačima ovaj govor, koji nikada ne predstavlja stav i vrijednosti našeg kluba.

Povodom ovog incidenta, Fenerbahce još jednom podsjeća javnost na stav kluba, a to je da sport i politika uvijek trebaju biti odvojeni".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi