UEFA pokrenula istragu nakon skandala: "Najteži prekršaj svih vremena"

Navijači Fenera veličali Putina

UEFA pokrenula istragu nakon skandala: "Najteži prekršaj svih vremena"

E. Škorić

U srijedu je u utakmici drugog prektola Lige prvaka između Fenerbahčea i kijevskog Dynama došlo do skandala.

Kada su Ukrajinci poveli u Istanbulu, u 57. minuti su domaći navijači od muke počeli da skandiraju "Vladimir Putin", želeći tako gostujuće nogomteše izbaciti iz takta.

Naravno, to je jako velika uvreda za Ukrajince koji su od februara ove godine pod ruskom opsadom, a upravo je Putin taj koji je naredio napade na susjednu zemlju.

Nogometna javnost oštro je kritikovala nečuveno ponašanje Fenerovih navijača, a sada i UEFA pokreće istragu.

"U skladu s člankom 31. Zakona o stegovnom pravilniku, UEFA -in inspektor za etiku i disciplinu istražit će navodno nedolično ponašanje navijača Fenerbahcea tokom drugog kola kvalifikacijskog kruga Lige prvaka protiv Dinamo Kijeva", saopštila je UEFA.

Fenerbahče se osvrnuo i na ponašanje navijača. S jedne strane klupski aktivisti kritikovali su skandiranje svojih navijača, a s druge smatraju da su navijači isprovocirani.

Oglasi

"Ovu izjavu dajemo protiv diskursa koji ne predstavlja naš klub i ni na koji način ne odražava korporativni stav kluba. Razlog ovakvog ponašanja bilo je pretjerano veselje nekih suparničkih igrača, posebice rezervnih golmana koji su svojedobno igrali u Turskoj , ali je ova reakcija trajala samo 20 sekundi u utakmici koja je trajala 120 minuta", stoji u njihovom saopštenju.

Bivši turski sudija Ahmet Cakar rekao je da bi Fener mogao dobiti strogu kaznu zbog ponašanja navijača.

"Odmah je došlo do pritiska na predsjednika UEFA-e Čeferina od strane evropskih čelnika. Pjesme za Putina će se tretirati kao najozbiljniji prekršaj svih vremena", napisao je na Twitteru.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Dinamo Kijev je u uzvratnoj utakmici svladao Fenerbahče rezultatom 2:1 i tako prošao u sljedeće kolo kvalifikacija za Ligu prvaka gdje će odmjeriti snage sa Sturmom iz Graza. Prva utakmica na rasporedu je u srijedu, 3. avgusta.

Turski velikan svakako je ostao bez mogućnosti da se plasira u Ligu prvaka, a ostaje da se vidi kakvu će na kraju kaznu dobiti. 

Top Komentari

HerrOttoFlick1921
Izbaciti ih iz svih mogucih natjecanja, definitivno. Mislim da je ta opcija najpostenija.
1 8
Djole1921
**** vam oni vise mater samo kmece
3 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi